Погруддя Адама Киселя - пам'ятка, яких в Україні дуже мало

08 Грудня 2018, 14:24
На Іваничівщину повернувся воєвода, уславнений у справах проти Москви 5495
На Іваничівщину повернувся воєвода, уславнений у справах проти Москви

Село Низкиничі (нині Іваничівського району, Волинської області) було родовим маєтком українських шляхтичів Киселів. Будучи православної віри (бо, як писав він у своєму духовному заповіті, «у ній шістсот років незмінно оставалися предки мої»), Адам Кисіль заклав і збудував три монастирі з церквами.

Низкиницький, у якому й заповів себе поховати, споруджено у пам’ять про душі родичів (на місці старенької церкви, при якій поховано прадіда, батька, дядька магната). Він також був меценатом Києво-Могилянської академії, - інформує «День».

Епітафія із зображеним у рицарських обладунках Адамом Киселем встановлено було у середині XVII століття у величній п’ятивежній Успенській церкві. Під скульптурним погруддям польською і латинською мовами вирізьблено короткий перелік заслуг представника цього славного українського православного шляхетного роду. «Перехожий! Зупинися, читай. Цей мармур говорить про славного потомка роду Святольда (прізвисько Кисіль цей предок отримав за військову хоробрість і кмітливість приблизно на початку ХI століття від київського князя Володимира Святославича. — Н.М.), славу і опору держави — Адама з Брусилова Кисіля, що був каштеляном чернігівським, потім воєводою брацлавським і київським, мужа, що відзначився у боях твердістю та далекоглядністю; переможця у боях при Сигізмунді, а за Володислава — уславленого у справах проти Москви. Відзначився під Хотином проти турків, у Прусії — проти шведів...». Це Адам Кисіль у відомому фільмі «Вогнем і мечем» каже польському королеві: «Якщо Польща почне війну з козаками, ми втратимо державу!» Й 14 років як вправний дипломат саме він виступав посередником у переговорах між Річчю Посполитою та українським Гетьманатом.

Реставрацію епітафії було здійснено у майстерні в місті Жовква на Львівщині. Роботи здійснено польським Фондом Культурної Спадщини (Fundacja Dziedzictwa Kulturowego) за кошти Міністерства Культури і Національної Спадщини Республіки Польща, яка також здійснює реставрацію відомого костелу Святої  Трійці (XVII століття) у містечку Олика на Волині. Керівником групи реставраторів був Анджей Казберук, який викладає у варшавській Академії Мистецтв. Роботи над пам’яткою проводились вже вдруге. Епітафія (як і саркофаг Адама Кисіля) була значно пошкоджена місцевими вандалами. Міцне олов’яне деко саркофага били ломами, а важку скульптуру зуміли вирвати з її місця і від удару вона розкололася на дві частини...

Відрестарована епітафія вражає. Такого роду пам’яток — і такого віку — в Україні дуже мало. Презентація та освячення відреставрованої пам’ятки відбудеться вже у новому році.

Наталія МАЛІМОН

Читайте також: На Іваничівщину повернувся воєвода, уславнений у справах проти Москви





 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024