На Іваничівщину повернувся воєвода, уславнений у справах проти Москви

06 Грудня 2018, 11:04
На Волинь повернувся воєвода, уславнений у справах проти Москви 3260
На Волинь повернувся воєвода, уславнений у справах проти Москви

У Низкиницькій монастир, що на Іваничівщині, повернулось погруддя Адама Киселя -  українського урядника, політичного і державного діяча Речі Посполитої, уславленого у справах проти Москви.

Про це повернення року у своєму дописі на Facebook повідомив волинський священик з Нововолинська.

«А у нас, в Низкиницькому монастирі радість - повернувся наш патрон і фундатор - славний Адам Кисіль. Надгробний пам’ятник ктитора монастиря понад три століття стоїть в Успенському соборі позаду парафіян і ніби молиться разом із ними. Але минулого року фігуру разом із кам’яним оздобленням та епітафіями забрали на реставрацію. Отвори у стіні завісили банером з фотографією пам’ятника і написом, що реставрація відбувається коштом польського фонду культурної спадщини. Незвично стало у храмі, пусто. Бабці шепотілися, буцімто вкрали поляки Киселя, не повернуть.

Більше року тривала реставрація, і ось, напередодні Введення, мармуровий воєвода повернувся на своє місце. Реставратори повернули скульптурі первісний вигляд - почистили від вікових нашарувань пилу і фарби, залагодили пошкоджене радянськими вандалами. У руки воєводи повернули пернач, втрачений на початку ХХ ст. 

Як парафіянин і клірик цього храму, щиро дякую Фонду культурної спадщини Республіки Польща за турботу про нашу спільну спадщину і реставраторам за професійну роботу.

На Введення підійшов до оновленого Воєводи і щось подумалося, що його повернення - то добрий знак саме у ці історичні дні для нашої Церкви і Держави. Бо на латинській епітафії під погруддям, серед інших заслуг Адама Киселя вказано: “Уславлений у справах проти Москви”)», - йдеться у дописі.

Довідково:

Помер Адама Кисель у 1653 році. Його і брата Миколу було поховано в Низкиничах у Свято-Успенській церкві. На надгробку Адама Киселя його вдова Анастасія наказала написати латиною:

Перехожий! Зупинися, читай. Цей мармур говорить про славного потомка роду Светольда, славу і опору держави — Адама з Брусилова Киселя, що був каштеляном чернігівським, потім воєводою брацлавським і київським, мужа, що відзначився у боях твердістю та далекоглядністю… Плач про втрату цього знаменитого мужа, котрого оплакую разом із його достойними громадянами, хай буде пам’ятником тобі… 3 травня 1653 року. Смерть прийшла на 53-му році життя. Прощавай…

Читайте також: Україна стала на крок ближче до отримання Томосу








 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024