Низкиничі: монахи проводили альтернативні збори

24 Лютого 2019, 12:04
5256

Громада Низкиничівського Успенського чоловічого монастиря села Низкиничі, що на Іваничівщині, на зборах прийняла рішення про перехід до ПЦУ. Із 124 присутніх 115 проголосували за приєдання парафії до Православної церкви  України.

У цей же час монахи зібрали прихильників Московського патріархату, які проголосували за недопущення переведення монастиря у ПЦУ. За інформацією видання «Буг», 656 присутніх підтримали за таке рішення.

Довідково.

Успенська церква, дзвіниця та мури, споруджені у XVII столітті, є пам'ятками архітектури та містобудування національного значення, охоронний номер у комплексі № 93, номер церкви № 93/1, дзвіниці № 93/2, мурів № 93/3. Братський корпус, іконна лавка та монастирський музей споруджені вже у наш час, наприкінці XX — на початку XXI століття.

Успенська церква при монастирі у Низкиничах — яскравий твір волинської архітектурної школи, видатний зразок культового будівництва України середини XVII століття. Саме цей храм поклав своєрідний початок будівництва ряду визначних п'ятикамерних п'ятиверхих хрещатих у плані храмів, які наприкінці XVII — у XVIII столітті під впливом дерев'яної народної архітектури сформувались у новий викінчений досконалий тип храму. Але він розвинувся в інших регіонах України — на Київщині, Чернігівщині, Полтавщині. Будучи видатним зразком українського зодчества XVII століття, пам'ятка широко відома в історії архітектури, представляє варіант п'ятикамерної споруди, який рідко зустрічається на Волині.

Православний чоловічий монастир у селі Низкиничі заснував 1643 році Адам Кисель. Після смерті у 1653 році фундатора поховано у Свято-Успенській церкві монастиря. Також тут поховано його дружину Анастасію (дочку київського шляхтича Філона Гулковича).

Колишній намісник Низкиницького монастиря – нині намісник Києво-Печерської Лаври владика Павло Лебідь.

Там настоятель відзначився тим, що зруйнував унікальний бароковий іконостас XVIII століття, який знаходився у храмі, а також фамільні герби роду Киселів.

У Низкиницькому монастирі також служив волинський священик Віктор Мартиненко.

Коментарі
26 Лютого 2019, 11:52
Парафіяльні збори проводилися у монастирі, а не легальні збори були у школі! І 115 голосів за перехід до ПЦУ і 656 за УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм. Який перехід у ПЦУ? Тепер вирішує меншість? Хто має дотримуватися законів? Бадзюнь був присутній, він закони знає? А ще керує районом, сором!
26 Лютого 2019, 11:54
Посягнули на святе та ще й не на своє! Бог вас накаже!
26 Лютого 2019, 14:46
В селы станом на 2001р проживало 731 людей,а зараз і того менше.Де московітські попи назбирали 656 людей які підтримують московітський патріархат? звідкіля їх позавозили? (А чому не 666 ?) )) Пішення приймає гродама,люди які ходять до церкви або проживають в ОТГ. "Церковні тітушки" тут права голосу не мають,як того хочуть гундяєвські прихвостні .
26 Лютого 2019, 16:08
До монастиря багато приходять людей із сусідніх сіл та Нововолинська. Прихожани це люди які кожної неділі та свята приходять до церкви і в подальшому вирішують долю церкви та утримують її. А ті що голосували у школі до церкви приходять 2-3 рази на рік ,як вони можуть вирішувати долю церкви, якщо вони її не утримують. Із 731 проголосувало за перехід 115 людей і вони вирішили за всіх решту 616 людей, так? Тобто тепер вирішує сьома частина людей? Читайте закони дорогенький! Бо парафіяльні збори по закону проводяться у храмі і настоятель храму очолює ці збори. А у вас в школі Бадзюнь очолив? Може йому вже сан священника ПЦУ дали?
26 Лютого 2019, 16:20
Патріарх Кирило до нас не має відношення. Ми маємо свого Блаженнішого митрополита Онуфрія, який вільний від Росії згідно грамоти ще 1990 року! Ми народилися, живемо, працюємо в Україні! І ходимо до Української Православної Церкви! І я вважаю що кожен з нас має право на своє віросповідання і держава не має права робити якусь релігію державною і політичною! Виходить тепер що патріоти тільки ПЦУ, а люди іншого віросповідання це не патріоти. Не треба мішати віру, політику та цей томос. Наш Блаженніший брав участь у визволенні 73 полонених, наші священники моляться за здоровя хлопців що перебувають в АТО, за загиблими на Майдані і АТО. Висилають необхідні речі та харчі хлопцям на схід, але ми це робимо тихо, смирено, не для показу так як це робите ви тільки для камер! Тому давайте любити один одного і не ображати!
26 Лютого 2019, 16:43
Право розпоряджатися до якої церкви йти має територіальна громада,люди які проживають у тій місцевості -це населення села Низкиничі та навколишніх сіл ,а не ті хто з Нововолинська чи з Луцька в монастир приходить.І те що люди 2-3 рази приходить до церкви значення не має.Якщо більшість місцевого населення за перехід до ПЦУ значить попам зібрати манатки і -чємоданвакзалрасєя. А онуфрій-то гундяєвський прихвостень який ще мабуть і партбілет вдома ховає.Московітські самопроголошені розкольники-сектанти Томосу від Варфоломія не мають і Вселенський Патріархат не визнають.Значить вони сектанти.
27 Лютого 2019, 18:50
Знайомі слова, колись депутат Червоній так казав на Олексія і ногами натянув до тижня часу правд.інформ.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024