Історія та сьогодення унікальних пам’яток Іваничівщини. ФОТО

19 Квітня 2020, 12:35
Введенська церква села Литовеж 1791р. 5808
Введенська церква села Литовеж 1791р.

У кожному регіоні нашої країни є свої визначні пам'ятки − перлини української землі.

На території Іваничівського району налічується 56 пам’яток, що знаходяться під охороною держави. З них 7 – археології, це городища ХІ –ХІІІ століття та давні поселення, і 49 пам’яток історії та монументального мистецтва, до яких належать меморіальні комплекси, пам’ятники радянським воїнам, землякам та воїнам УПА часів Великої Вітчизняної війни і новітньої історії, – розповідають в Історичному музеї селища Іваничі.

Городище «Замок» ХІ-ХІІІ століття, що знаходиться поблизу села Литовежа, є пам’яткою археології державного значення. Воно потребує більш детального дослідження і охорони.

Введенська церква с. Литовеж 1791р.
Введенська церква с. Литовеж 1791р.

Пам’яток архітектури в районі налічується 25. З них 10 мають статус Національного значення і 15 – статус місцевого значення. Переважно це храми, які знаходяться в населених пунктах нашого краю.

Найбільш унікальними і давніми є комплекс Успенської мурованої церкви і дерев’яної дзвіниці в селі Низкиничі.

Успенська церква с. Низкиничі. ХVІІ ст.
Успенська церква с. Низкиничі. ХVІІ ст.

Час початку будівництва і освячення, яке, за переказами здійснив сам митрополит Петро Могила, припадають на 1643 – 1653 роки. Цікавою є історія храму, адже будівничим і фундатором був відомий Київський воєвода і польський сенатор Адам Кисіль. Тут, у підземеллі, покоїться його прах.

Самим давнім серед мурованих є Михайлівський храм села Павлівка, спорудження якого датується 1650 роком.

Цікавою є архітектура церкви Святої Параскеви в селі Милятин, яка побудована в уніатському стилі. Вона є пам’яткою архітектури державного значення і датується в Національному реєстрі 1778 роком. Хоча на фронтоні храму вибита інша дата – 1728. Втім, церква ця має значно древніше коріння, ніж ХVІІІ століття, адже відомо, що вона побудована на місці старої дерев’яної церкви ХVІ століття. Церква цегляна, мурована, товщина стін досягає 1,6 метра. Отже, її будівничі передбачали, що при потребі храм може стати фортецею.

Читайте також: Іваничі: у Свято-Пантелеймонівському храмі перебуває частинка мощів святої великомучениці Варвари

Дерев’яні храми являють собою сакральні споруди, які є унікальними зразками дерев’яного зодчества Волині. Вони фарбовані переважно в блакитний колір. Однім з найбільших за розмірами дерев’яних храмів Волині є церква Воздвиження Чесного Хреста села Заболотці, освячення якої відбулося 1906 року. За переказами старожилів, початки будівництва її сягають 1900 року. А споруджена вона на місці Хрестовоздвиженської церкви, яка була закладена 1764 року.

Хрестовоздвиженська церква с. Заболотці 1906р.
Хрестовоздвиженська церква с. Заболотці 1906р.

Окрасою та об’єктами історичних і туристичних досліджень на території Іваничівської ОТГ є пам’ятки місцевого значення. Муровані з них – Миколаївська церква села Мишів (1885 р.) та церква Параскеви П’ятниці села Соснина (кін. ХVІІІ ст.) і дерев’яні – Ризоположенська церква села Менчичі (1887 р.) та церква Сорока Мучеників смт. Іваничі (ХVІІІ-ХІХ ст.).

2
Покровська церква с. Грибовиця поч. ХVІІІст.
Покровська церква с. Грибовиця поч. ХVІІІст.

Миколаївська церква с. Жашковичі 1875 р.
Миколаївська церква с. Жашковичі 1875 р.

Покровська церква с. Поромів 1750 р.
Покровська церква с. Поромів 1750 р.

Михайлівська церква с. Топилище 1904 р.
Михайлівська церква с. Топилище 1904 р.

Об’єктом історичних досліджень є і урочище «Прощаниця», що знаходиться в лісі між селами Завидів і Милятин, де відбувалися важливі події у різні періоди історії нашого краю.

По охоронній роботі, обліку та популяризації пам’яток в Іваничівському районі проводиться ряд заходів. Проте, не всі пам’ятки знаходяться у належному стані. Деякі з них потребують охорони та реставрації.

Михайлівська церква с. Біличі 1930 р.
Михайлівська церква с. Біличі 1930 р.

Читайте також: У храмі села Мишів відбулося перше архієрейське богослужіння у юрисдикції ПЦУ

Коментарі
20 Квітня 2020, 17:03
а чому немає церкви з Менчич адже памятка історії
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024