Безплатні аналізи, пологи та операції: чого чекати нововолинцям від другого етапу медреформи

27 Лютого 2020, 16:00
2259

З 1 квітня прив’язки до районної чи міської лікарні більше не буде. І гроші за надану медичну послугу НСЗУ заплатить тій лікарні, яку обере пацієнт. Вимога купити ліки чи заплатити за аналізи, обстеження тощо – незаконна.

Більше про те, чого чекати мешканцям Нововолинська від другого етапу медичної реформи, – у розмові видання Нововолинськ.com з головним лікарем КНП «Нововолинська центральна лікарня» Віктором Морозом

Нагадаємо, з квітня безоплатними стануть пологи, лікування інфаркту та інсульту, хірургічні операції тощо. Прив’язки до районної чи міської лікарні тепер не буде – хворий зможе обирати будь-яке місце лікування по всій Україні. Така фінансова конкуренція має мотивувати заклади надавати якісні послуги і боротися за пацієнта.

Новації торкнуться закладів вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) ланок медицини. Відтак, запрацює Програма медичних гарантій, це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Лікарні і відповідно лікарі вже не можуть розраховувати на субвенцію з держбюджету, яка в основному йшла на зарплати. Субвенції більше не буде. Натомість Національна служба здоров’я України закуповуватиме у лікарень медичні послуги і за них платитиме гроші згідно з тарифами. Скільки лікарня заробить, стільки й отримає. Тобто зарплата лікарів тієї чи іншої лікарні залежатиме від того, скільки і яких медичних послуг вони нададуть пацієнтам.

Відповідно до медичної реформи, 27 пакетів медпослуг з Програми медичних гарантій стануть безкоштовними. Це хірургічні операції в стаціонарах, стаціонарна допомога нехірургічного профілю, медична допомога при пологах, гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікування туберкульозу, психічних розладів, паліативна допомога, медична реабілітація тощо. Іншими словами, у пакети увійшли всі види медичної допомоги, які вкрай потрібні для поліпшення чи врятування життя людини. Кожна лікарня може обрати ті пакети, які медичні послуги вона зможе надати.

Головний лікар КНП «Нововолинська центральна лікарня» Віктор Мороз зазначив, із 27 запропонованих пакетів медпослуг Національною службою здоров’я України та Міністерством охорони здоров’я, на даний час міська лікарня уклала договір із 13-тьма.

«Наша лікарня вже уклала 13 договорів і відповідно отримала 13 пакетів послуг. Це, зокрема: інсульти, пологи, стаціонарна допомога дорослим та дітям без оперативних втручань, хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах, вторинна спеціалізована амбулаторна допомога, паліативна допомога в умовах стаціонару, медична реабілітація дорослих та дітей старших 3 років при патології опорно-рухового апарату та при захворюваннях нервової системи, цистоскопія, гістероскопія, психіатрична допомога, а також діагностика, лікування та супровід пацієнтів з ВІЛ-інфекцією», – розповів Віктор Мороз.


 

Послуги, які не входять до пакету медичних гарантій, будуть надаватися, як платні, згідно постанови Кабінету Міністрів України.

Для кожної медичної послуги буде встановлений свій тариф. За попередніми даними, пологи коштуватимуть 8500 грн, лікування інсульту – 19 тисяч 500 гривень, інфаркту – 15 тисяч 800 гривень тощо.

Віктор Мороз побоюється, що вартість медпослуг, які затвердять у НЗСУ буде занижена і не відповідатиме справжній вартості лікування.

До прикладу, за одну амбулаторну послугу Національна служба здоров’я України заплатить лікарні майже 50 гривень. У цю суму входять аналізи, рентген, УЗД та інші діагностичні та лікувальні процедури.

А за операції по кістково-м’язовій НСЗУ оплатить 8 тисяч 648 гривень, при тому, що лише пластина при переломах кісток вартує 6-12 тисяч гривень. І, за словами Віктора Васильовича, наразі не відомо за рахунок чого і як саме мають покриватися ці різниці у вартості лікування.

«Занижений тариф і за ведення однієї вагітності. Так, за ведення однієї вагітності протягом всього терміну НЗСУ оплатить лише 494 гривні. Сюди вже включені різні види аналізів й УЗД обстеження, мінімальна вартість яких складає близько 900 гривень. Дефіцит між запланованою сумою виплат від НСЗУ і реальними витратами на амбулаторне лікування та обстеження становить близько 8 мільйонів гривень. Це призведе до вимушеного різкого зниження рівня обстежень», – запевнив лікар.

Ще одна «головна біль», яка хвилює головного лікаря – вимоги до медичних кадрів.  Окрім цього, є велика загроза, що деякі лікарні не зможуть надавати будь-яку медичну допомогу дітям. Адже НСЗУ чітко прописав перелік дитячих лікарів, які повинні бути у лікарнях. І, якщо окремих дитячих спеціалістів забракне, тоді медзаклад не зможе брати на лікування жодного маленького пацієнта.

«Наявність щонайменше по два, три лікаря за однією спеціалістів, спеціалістів не з медичною освітою – психологів, логопедів, фізичних терапевтів. Але навіщо їх стільки, якщо на кількість населення, наприклад, нашого міста, повністю вистачає одного такого лікаря? Ті умови, що прописані НСЗУ в пакетах медичних послуг, передбачають надання медичної допомоги дітям, в тому числі і ургентної, лише при наявності таких спеціалістів як дитячий анестезіолог, дитячий уролог, дитячий травматолог, дитячий інфекціоніст, дитячий офтальмолог та дитячий отоларинголог. Але, якщо у лікарні не має, хоча б одного з цих лікарів, то що тоді в цьому медзакладі не можна буде лікувати дітей? Ця проблема зараз встала дуже гостро. Адже заклад не буде надавати допомогу дітям по причині відсутності окремих дитячих спеціалістів», – наголосив Віктор Мороз.

Також він занепокоєний тим, що в специфікації тарифів на медпослуги не передбачено конкретних витрат на оплату праці, медикаменти, харчування, господарські витрати, інструменти, обладнання та інше.

«Лікарні тепер самі мають заробити кошти для свого існування, виплати обіцяних захмарних зарплат, пролікувати хворих із зароблених коштів, забезпечивши їх лікарськими засобами, витратними матеріалами, наприклад, шприцами, системами і рукавичками. Якщо обрахувати всі ці витрати, то нашій лікарні потрібно додатково біля 20 мільйонів гривень, щоб залишити своє існування хоча б на рівні минулого року і по зарплаті і по решті затрат», – зазначив лікар.

Прогнозуючи старт другої хвилі медреформи, Віктор Мороз зазначає, що у квітні перед закладом постане ряд невирішених питань і проблем фінансування певних видів послуг.

«До оплати НСЗУ не передбачено медичних послуг лікаря профпатолога, на обліку в якого перебуває 1722 хворих з професійними захворюваннями, проведення профілактичних рентгенологічних обстежень органів грудної клітки та інших профілактичних обстежень, а також апаратної фізіотерапії, яка за багато років довела ефективність свого існування. Також вимогами НСЗУ не передбачено обов’язкове збереження інфекційних стаціонарів, що при спалаху інфекційних захворювань не дасть змоги забезпечити карантинні міри та лікування», – наголосив Віктор Васильович.

Він стверджує, що на реформу потрібний певний час і послідовні виважені, прораховані до дрібниць кроки.

До речі, отримати безкоштовну консультацію чи допомогу можна буде лише зі скеруванням свого сімейного лікаря. Якщо пацієнт за скеруванням сімейного лікаря лікується, скажімо, у кардіологічному центрі, і кардіолог, який його веде, вважає, що хворого має ще проконсультувати нефролог чи гінеколог, він дає скерування до іншого спеціаліста і ці консультації також оплачує НСЗУ. Якщо людина захоче проконсультуватися у вузького спеціаліста за власним бажанням, тобто, без скерування сімейного лікаря, вона може це зробити. Але тоді його послуги оплатить з власної кишені. Без скерування безоплатно можна звертатися до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Без жодного скерування людині безкоштовно нададуть екстрену медичну допомогу у всіх лікарнях.

Нагадаємо, у державному бюджеті закладено 72 мільярди гривень на реалізацію Програми медичних гарантій (на 20% більше за субвенції минулого року), тоді як весь бюджет охорони здоров’я становить 113 млрд гривень.

Читайте також: На Волині буде сім опорних лікарень

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024