Хочуть добудувати останню державну шахту України, яка знаходиться у Нововолинську

20 Січня 2020, 17:00
2135

На минулому тижні провідні підприємства Нововолинська відвідав голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко. Це був перший робочий візит голови Волинської ОДА до міста гірників.

Керівник області прибув до Нововолинська на запрошення міського голови Віктора Сапожнікова. Впродовж дня посадовці знайомились з виробничими потужностями провідних підприємств Нововолинська, діяльністю центральної міської лікарні, найрезультативнішою школою Волині та обговорили з шахтарями перспективи вугільної галузі Волині, – інформує пресслужба облдержадміністрації.

Першими зустрічали Юрія Погуляйка керівники ТзОВ «Кроноспан-УА» та «БРВ-Україна». Вони ознайомили очільника області з діяльністю підприємств, принципами роботи та асортиментом, зробили екскурсію промисловими приміщеннями, де можна було спостерігати процес виготовлення продукції та меблів. На підприємстві зазначили, що працюють лише з неконденційною деревиною, тому проблем із постачанням матеріалів немає, та й на території підприємства є великі запаси, які дозволяють йому працювати безперебійно.









Після цього, міський голова Віктор Сапожніков запронував оглянути приміщення міської лікарні, де головний лікар Віктор Мороз провів екскурсію реанімаційним відділенням, показав операційну та кабінети гемодіалізу, сучасні палати пологового відділення.

Звернули увагу гості й на дороговартісне обладнання, яке вдалося придбати, залучивши кошти іноземних донорських організацій. Своєю чергою, Юрій Погуляйко зазначив, що медичний заклад віповідає усім критеріям, які передбачені міністерством, аби стати центром госпітального округу.

Очільник області звернув увагу міського голови на те, що нині діють державні програми із енергоефективності, які спрямовані на термомодернізацію багатоквартирних будинків, установ соціального значення.  На його думку, таким чином можна залучити державні кошти, аби утеплити лікарняні стіни та замінити вікна на енергоощадні.


Побували посадовці й у Нововолинському ліцеї №1, який визнаний кращим в області, адже має хороші показники та високий рівень знань серед учнів, які беруть участь у міжнародних та всеукраїнських олімпіадах, та очолюють обласні рейтинги за результатами ЗНО.



Однак, основною причиною приїзду голови ОДА до Нововолинська стала невизначеність держави щодо перспектив розвитку вугільної галузі на Волині. Юрій Погуляйко у грудні 2019-го зустрічався з гірниками та вже володів інформацією щодо фінансування шахт у 2020 році. Ще тоді пообіцяв приїхати у місто, аби особисто оцінити будівельний стан шахти №10, перспективи її добудови та почути думку гірників.

Під час зустрічі з шахтарями, стало відомо, що для завершення будівництва копальні № 10 «Нововолинська» та здачі її в експлуатацію, необхідно залучити 2 мільярди 900 мільйонів гривень. У бюджеті 2020 року на добудову  та утримання шахти коштів не передбачили. На звернення депутатів Нововолинської ради, профільне міністерство рекомендувало шукати інвесторів для добудови, або ж її продати.

За словами головного інженера шахти №10 Віктора Ковтуна, аби завершити будівництво, необхідно скоригувати проект, а на це потрібно півтора роки. Увесь цей час копальню потрібно обслуговувати. Для цього необхідно 5 мільйонів гривень щомісяця.

Попри те, що коштів на фінансування шахти в бюджеті не передбачено, гірники продовжують підтримувати життєдіяльність шахти, адже щоденно потрібно відкачувати воду з надр та провітрювати її від загазованості.

«Ми не покинемо шахту навіть у такому стані, але дуже сподіваємося на вашу допомогу та вольове рішення керівника Уряду та Президента України», - звернувся до Юрія Погуляйка головний інженер шахти.

Представники профспілок підняли питання заробітних плат, адже виплати постійно затримують, що негативно впливає на побут шахтарів. До слова, останні платежі гірники отримали перед святами, Уряд виділив для погашення заборгованості близько 10 мільйонів гривень.


Голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко наголосив, що шахта № 10 «Нововолинська» має бути добудована і працювати. Бо враховуючи особливості шахтарського міста, лише таким чином вузькопрофільні працівники будуть на 40 років забезпечені роботою, інакше, після вичерпання ресурсів діючих шахт, місто чекатиме соціальний «бум». Швидко створити 2000 нових робочих місць та перекваліфікувати людей – не так просто.

Щодо залучення приватних коштів у будівництво шахти, керівник ОДА зазначив, що консультувався та вивчав це питання: «Усі хочуть отримати швидкий прибуток. У випадку з «Нововолинською» шахтою так не вийде – потрібні роки, щоб вона стала рентабельною. Тому я вважаю, що потрібно шукати інвесторів у Польщі та Чехії».

Разом з тим, він запропонував створити робочу групу із 6-7 осіб, в яку увійдуть представники керівництва, профспілок та старожил шахти, аби наступного тижня поїхати для консультацій в міністерство і там намагатися зіштовхнути справу з точки «невизначеності».

«Пізніше я спробую організувати нараду з представниками Верховної Ради, Президента, Уряду та Міністерства і ми переконаємо їх, що таки варто цю шахту добудувати», - наголосив голова ОДА.

Читайте також: У Нововолинську майже вдвічі зросте плата за воду






 

Коментарі
03 Квітня 2020, 13:21
Ахметов привезе дешеве вугілля з ДНР нащо паритися
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024