Мрію про перемогу: колишній волонтер Корпусу Миру – про життя в Нововолинську та допомогу Україні

18 Квітня 2022, 10:45
Райан Роелс з подругами в США 2301
Райан Роелс з подругами в США

24 лютого в Україні почалась повномасштабна війна з рашистськими окупантами. Стояти осторонь цих кривавих подій не зміг ніхто. Ні діти, ні дорослі, ні чоловіки, ні жінки. Допомагати фронту та вимушеним переселенцям почав увесь світ. Значна допомога постійно надходить і зі США.

Кореспондентка Район.Іваничі поспілкувалась з іноземцем Райаном Роелсом, який кілька років тому проживав у Нововолинську, був волонтером Корпусу Миру та зараз вирішив допомагати Україні, хоч і проживає в Нью-Йорку.

«Мене звати Райан. Я викладав англійську мову у Нововолинському ліцеї №8 із вересня 2019 по березень 2020 року. Був волонтером від Корпусу Миру в Україні, тому працював вчителем, а також брав участь в інших проєктах міста: Клуб англійської, Клуб бігу. Ще я займався футболом у спортцентрі», – розповідає американець.

Райан закликає допомагати Україні
Райан закликає допомагати Україні

Він каже, що дуже любить Нововолинськ. Місто невелике, було відчуття, ніби вдома. Тут всі знають один одного, дуже дружні люди. Райан знімав кімнату в місцевої мешканки. Він називав її host mum, тобто мама-господиня Наталія

Дуже тепло згадує про жінку, каже, що вона – його улюблена людина та просто неймовірна особистість. Все ще мріє знову скуштувати її вареники.

«Щодо ліцею №8, то я сумую за ним щодня. Вчителі, з якими я працював, були одними із найпрацьовитіших людей, яких я коли не будь зустрічав. Вони дуже піклуються про своїх учнів. Ці люди – постійне джерело мого особистого натхнення», – ділиться спогадами хлопець.

Своїх учнів американець також вважає чудовими. Через уроки та розмови з ними зміг багато дізнатись про Україну, а також попрактикувати все те, що дуже цінує: підтримку, спілкування та співчуття. Він зізнається, що це так кумедно, приїхав в Україну, щоб вчити, але сам тут багато чому навчився.

Символічно, що 14 квітня Райан відзначав свій день народження. І родзинкою святкового столу стали саме українські страви: голубці та вареники, за якими так сумує хлопець.

Голубці і вареники для частування американців
Голубці і вареники для частування американців

Райан святкує свій день народження
Райан святкує свій день народження

«У ці дні війни, думаю про життя своїх учнів і колег-викладачів, сподіваюся, що всі вони знайдуть можливість вчитися і реалізовувати свої мрії. Не маю багато порад, тому що сам ніколи не переживав війну, але я б хотів побажати їм продовжувати любити себе та інших. Гарні стосунки є основою гарного життя», – зазначає Райан.

Презентація Райана про російську агресію
Презентація Райана про російську агресію

Він каже, що стежить за всіма подіями війни і щодня перевіряє новини. Дивиться короткі відео від військових, читає репортажі про цивільну діяльність. Щодня прокидається з надією, що війна закінчилася. 

Бажає, щоб Україна відновила всю свою територію, а її громадяни, сміливі, мужні та люблячі, нарешті отримали мир, на який вони усі заслуговують. Після цього він хотів би повернутися і побачити всіх, кого пам’ятає з Нововолинська. Можливо, навіть провести кілька уроків.

Райан з дівчиною в США
Райан з дівчиною в США

«На початку березня, після тижнів смутку, зрозумів, що можу допомогти Україні, і що хочу підтримати країну, жителі якої допомогли мені в свій час. На своїх заняттях у Колумбійському університеті розповідав про приємні спогади про неї та про те, як ми можемо допомогти її громадянам. Поширив посилання для збору пожертв серед рідних, друзів та професорів, з надією, що вони ділитимуться цією інформацією. Також сконтактував з чиновниками і надсилав листи законодавцям із проханням визнати вторгнення в Україну війною, а пізніше надати українцям все, що їм потрібно», – наголосив Райан.

Заклики до американців підтримати Україну
Заклики до американців підтримати Україн

Він додає, що знає, що не один такий. Багато волонтерів Корпусу Миру та інших людей роблять теж саме: проводять зустрічі, організовують пожертви та використовують свої соціальні мережі, щоб допомогти Україні. Будуть робити це стільки часу, скільки триватиме війна, і не припинять, поки Україна не досягне миру.

Для того, щоб допомогти українській армії та переселенцям, що приїхали в Нововолинську громаду, Райан сконтактував з педагогами ліцею №8, зокрема з директором Олегом Янюком. Той своєю чергою порекомендував до якої місцевої надійної організації можна звертатися для надання допомоги зі США. Обрали громадську ініціативу «Світло Свободи».

«Я – голова правління і засновниця організації. Ми проводимо різноманітні психологічні та соціальні заходи. Також активно займаємось благодійною діяльністю: відкрили їдальню для потребуючих та щодня годували близько 70 людей в складних життєвих обставинах. Наразі, у зв'язку із війною, трішки змінили напрямок роботи. Допомагаємо внутрішньо переміщеним особам, відвантажуємо допомогу фурами та мікроавтобусами в регіони, що знаходяться під обстрілами, допомагаємо військовим амуніцією, засобами зв'язку, харчуванням», – розповідає Марина Єлева.

Громадська організація «Світло Свободи»
Громадська організація «Світло Свободи»

Райан Роелс створив презентацію, яку відправив друзям, колегам, рідним просто однодумцям. Там він наголосив чому важливо підтримувати Україну та вказав реквізити громадської організації «Світло Свободи» для того, щоб всі охочі змогли надсилати кошти та підтримувати тих, хто потребує.

«Україна в цій боротьбі не самотня. Ми бачимо, що ви переживаєте, співчуваємо і підтримуємо вас. А якщо у вас є пропозиції щодо інших способів підтримки України, будь ласка, зв’яжіться зі мною через імейл [email protected]. Буду радий почути їх від вас», – додав Райан.

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024