Водійки на дорогах Волині: які стереотипи руйнують жінки за кермом

17 Лютого 2022, 11:07
Водійки на дорогах – міфи та реальність 4599
Водійки на дорогах – міфи та реальність

«Жінка за кермом – мавпа з гранатою», – якось сказав мені знайомий. «Тобі не місце за кермом», – стверджували родичі. «Вам лише за швейну машинку сідати», – кричав інструктор із водіння. 

Хоч в Україні питання гендерної рівності, тобто – рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, активно обговорюють, а ряд проблем вирішують, до водійок досі існує упереджене ставлення.

Детальніше у проблемі розбиралася журналістка Район.Іваничі.

«Паркується, як блондинка»

Створюючи цей матеріал, авторка в соцмережах поспілкувалася щодо негативного досвіду водійок та їх дискримінації чоловіками. 

Увагу привернула фраза: «На авто заробила в ліжку». Дописувачка пояснила, що таку фразу можуть сказати жінці, якщо в неї авто дорожче, ніж «Жигулі». 

Читайте також: Жінки в «нежіночих» професіях: три історії з Волині 

Принижують не лише жінок. Ще одна користувачка соцмереж написала, що часто чує фразу «Паркується, як блондинка». Навіть, якщо за кермом чоловік-брюнет. А також – «Водить, як жінка», тобто порушує правила дорожнього руху.

Не менше обурення викликало судження «А, там – дівчина за кермом, все зрозуміло». І взагалі, будь-яку незручність на дорозі, буває, пояснюють коротко: «Та там, мабуть, баба за кермом».

Також, в обговоренні користувачі звернули увагу на те, що чоловіки дуже дивуються, якщо жінка їздить на авто з механічною коробкою передач. І кидають фрази на зразок «що – на автомат грошей не вистачило»?

Ще одним стереотипом із досвіду користувачок соцмереж, є те, що жінка не може подорожувати сама за кермом. Це пояснюють словами: «А що, якщо машина зламається?».

Як виявилося, дуже часто можна почути фразу «О, гляньте, як акуратно перелаштовується! Ну точно – баба за кермом!».

І такі випадки зневаги до водійок далеко не поодинокі… Ще три жінки поділилося своїм негативним досвідом, пов’язаним із водінням авто.

 «Я просто відбивалась від рук інструктора на моїх колінах…»

«У 19 років вирішила навчитися водити, записалась в автошколу. Брат у той час купив машину, хотіла не відставати і собі їздити. Почала ходити на теоретичні заняття, а тоді й практичні почалися», – розповідає водійка з Іваничівщини (на її прохання ім’я не називаємо – авт.).

Вона пригадує, що їхню навчальну групу розділили на кілька дещо менших. І всім закріпили автоінструктора. Перше заняття пройшло спокійно, нічого особливого не відбулося.

А вже на наступному почала ловити на собі «дивні погляди» від працівника автошколи.

«Пригадую він кинув фразу «Що ти губи кусаєш? Нехай хлопець це робить». Чомусь зізналась, що ні з ким не зустрічаюсь. І тоді все почалося... «Вчитель» постійно клав руки на моє коліно, робив компліменти. Замість того, щоб сконцентруватися на навчанні, я просто почала відбиватися», – продовжує співрозмовниця.

Із її слів, на кожному занятті слухала «дивні» історії, про те, які непорядні зараз дівчата. Що кожна учениця, хоче мати з ним інтимні стосунки, а він так не може. Автоінструктор обзивав їх лайливими словами, та відверто обливав брудом. Наголошував, що саме вона – не така і продовжував ловити за коліна.

Чоловік практично не розповідав нічого про правила дорожнього руху, але лише говорив про дівчат і власні уподобання в ліжку, натякаючи, що не проти їх спробувати й з нею. 

«Якось був випадок, коли я знову відбивалась від таких домагань і мало не збила пішохода. Просто не побачила його. Розплакалася, мені здавалося, що я ніколи не зможу водити. У свою сторону почула від інструктора зневажливі репліки та обурення», – додає водійка.

Жінка розповідає, що постійно думала, що у всій ситуації винна сама. Перестала користуватися косметикою, вдягати короткі спідниці. Старалась робити все для того, щоб привертати якнайменше уваги. Батькам розповісти боялась, думала, що почує слова «Сама винна. Для чого тобі ті водійські права!». Вдома і так не були в захваті від її ідеї вчитися їздити. Казали, краще б чоловіка собі шукала.

Жінка пригадує, що з жахом ходила на кожне заняття. Їй було соромно пожалітися комусь чи попросити змінити інструктора. 

Читайте також: Вкладала в роботу всю душу: поділилися спогадами про трагічно загиблу вчительку з Нововолинська 

Вона постійно звинувачувала себе в цій ситуації. Дуже боялася, що в один день її можуть зґвалтувати, просто чекала, коли це все закінчиться. Навичок водіння жінка не отримала, лише – страх і додаткові комплекси та почуття провини. Благо, курси закінчилися, і вона ніколи більше не зустрілась з інструктором, а його дії лишились на рівні липких фраз та зайвих дотиків.

«Минуло 10 років. Я таки купила авто, брала додаткові уроки водіння. Їжджу, але почуваюсь дуже невпевнено за кермом. Чула, що я – «блондинка і цим все сказано». Буває, що мені сигналять на дорозі інші водії. Тоді я просто розгублююсь і не хочу зайвий раз з’являтися на дорозі. Машину воджу лише при крайній потребі. Обговорювала ситуацію з психотерапевткою, та невпевненість не зникла….», – додала водійка.

 «Точно баба за кермом…»

«Коли ти – жінка і їдеш на маленькій машинці, знай, що це вже може закінчитися зверхністю з боку великих «мажорних» авто. Часто можна почути фразу «Комахи мають пропускати нас», – поділилася досвідом ще одна водійка Ірина Остапчак із Луцька.

Ірина Остапчак
Ірина Остапчак

Вона додає, що це стосується не тільки водіїв дорогих авто. З її спостережень, жінок справді принижують на дорогах, хоча часто вони краще дотримуються правил дорожнього руху. 

Читайте також: Правда і міфи про засіб «від усіх хвороб» «Меновазин»

Ще одна мешканка Луцька також поділилася досвідом зневажливого ставлення чоловіків до жінок за кермом...

«Якщо я колись і розлучуся зі своїм чоловіком, то причиною стане ще раз почута від нього фраза «Що то за дурне їде попереду, точно баба за кермом», – розповіла жінка.

 «Продам авто! Водила жінка»

 

Приватна інструкторка з водіння, керівниця громадської організації «Я – водійка» з Луцька Тетяна Могилецька викладає водіння вже п’ять років. А за кермом їздить 23. 

Тетяна Могилецька
Тетяна Могилецька

«90% моїх клієнтів – жінки. Зазвичай, до мене приходять знайомі учениць, хто вже щось про мене знає і довіряє. Є різні запити. Переважно, приходять ті, хто бояться виїжджати в місто чи просто хочуть вдосконалити водійські навички. Є й ті, які одночасно навчаються в автошколі», – розповідає пані Тетяна.

З її слів, причин страхів є багато. По-перше, зробити щось не так, особливо, якщо їздять на авто з механічною коробкою передач. По-друге, є багато тих, хто не вірить у себе. Наприклад, почули, що вони нікудишні водійки. Чи то від рідних, чи то від інструктора. 

Інструкторка наголошує, що часто до неї звертаються жінки з запитанням, чи є такі люди, які не можуть навчитися водити. Тоді вона розуміє, що клієнтка сумнівається в собі. І завжди відповідає, що навчитися керувати авто можуть усі.

Пані Тетян за п’ятирічну практику зрозуміла, що жінки й чоловіки дещо по-різному підходять до навчання водіння машини. Тому до кожної людини має бути індивідуальний підхід.

Вона пригадує, що 30 років тому були такі автомобілі, що для того, щоб рушити, потрібно було додати багато фізичної сили, на повороті потрібно було так крутити кермо, що просто шалено боліли руки. Коли пробивали колесо, то щоб його поклеїти, можна було витратити цілий день. Адже таких сервісів, як зараз, не існувало. 

Тетяна Могилецька - автоінструкторка
Тетяна Могилецька - автоінструкторка

«Припускаю, тому й жінки їздили тоді за кермом значно рідше. Та зараз все стало набагато простіше. Автомобілі потребують мінімального втручання», – продовжує пані Тетяна.

Читайте також: Дисципліна, дружба, стереотипи. Історії дівчат про навчання у військових ліцеях Луцька 

Із її слів, хоч і є ще чоловіки, які можуть покепкувати з жінок за кермом, сказати щось в’їдливе, та з кожним роком їх стає все менше. За роки практики вона все більше зустрічає толерантне ставлення до водійок. Також спостерігає, що з’являється все більше сімей, де водять лише жінки.

«Нещодавно моя учениця повільно їхала на дорозі з величезною ямою і почула сигнал від іншого водія. Я їй пояснила, що панікувати не варто. Хоч ти тільки вчишся, це не означає, що інші водії знають, як їздити, краще за тебе. І той, хто тобі сигналить – порушник правил. Адже він може це робити лише у разі аварійної ситуації. Якщо він сигналить, бо йому не подобається, як ти їдеш, – це суто його проблеми. Адже немає якогось припису, що забороняє їздити повільно», – зазначає автоінструкторка.

Тетяна Могилевська розповідає, що її знайома проживає у Нідерландах. Там в автошколах чоловіки навчають чоловіків, а жінки – жінок. По-перше, через те, що краще, зазвичай, розуміють одні одних, по-друге, щоб не було сексуальних домагань. А це, на жаль, трапляється.

Читайте також: Лікарка з Нововолинська розвіює міфи щодо вправляння дисків

«Парадокс ще в тому, що на сайтах продажу автомобілів пишуть: «Водила жінка». І тоді покупці розуміють, що машина в  хорошому стані. Можу пояснити це тим, що вони – акуратніші водійки. Адже чоловіки, зазвичай, дуже самовпевнені на дорогах, люблять швидко їздити і тому частіше потрапляють в аварії з тяжкими наслідками. Жінки вчаться, за моїми спостереженнями, довше та уважніше, тому й їздять обережніше», – ділиться автоінструкторка.

З її слів, в роботі завжди наголошує ученицям не клеїти наклейку з туфелькою на авто. Зауважила, що таке маркування для жінок купують чоловіки. А коли бачить на дорозі подібне, в думках тій жінці співчуває. Розуміє, що вона дуже невпевнена у свої силах.

Історії жінок ще раз доводять, що стереотипи про водійок і упередження щодо них, на жаль, іще існують. Та їх можна подолати, якщо сумлінно вчитися водити та вміти за себе постояти.

У жодному разі не можна мовчати, якщо до вас в автошколі проявляють сексуальні домагання. У таких випадках радять скаржитися керівництву закладу, правоохоронцям або ж подати позов у суд.

***

Як повідомили Район.Іваничі у Головному управлінні Національної поліції у Волинській області, у період з 1 січня по 31 грудня 2021 року на дорогах Волині зафіксували 96 976 аварій на дорогах, з них – 4 460 вчинили саме жінки, решту – чоловіки.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024