Яким спортом займається та чи бачить майбутнє у шахтах: розмова з мером Нововолинська

13 Жовтня 2021, 13:32
Міський голова Нововолинська Борис Карпус 1687
Міський голова Нововолинська Борис Карпус

Яке майбутнє чекає шахти Волині, де муніципальна варта Нововолинська, чому на мікрорайонах серед білого дня вживають наркотики в місті – на ці та інші запитання відповідає мер Борис Карпус

З міським очільником вдалося поспілкуватися журналістці Район.Іваничі.

Борис Карпус  – народився 1 жовтня 1983 року у Нововолинську.

Балотувався від політичної партії «ЗА Майбутнє».

Громадський діяч, політик, підприємець.

У 2005 році закінчив Тернопільську академію народного господарства за спеціальністю економіка підприємств промислової галузі, магістр.

Пригадую, що в мої шкільні часи ви займалися брейк-дансом. Чи займаєтесь ним зараз? Та як, в цілому, ставитеся до спорту?

– На жаль, танцями не займаюсь. У 2016 році зламав руку, після цього займаюсь лише баскетболом. Та й признаюсь чесно, просто не вистачає на все часу.

– Нововолинськ всі знать як шахтарське місто. Видобутком вугілля тут займалися з моменту заснування. Яка зараз ситуація з шахтами та які прогнози з видобутку бурого золота в нашому регіоні?

– По-перше, на території Нововолинської громади немає жодної шахти вже понад сім років. І вся проблематика більше стосується Литовезької та Поромівської громад, адже копальні знаходяться саме на їхній території.

Якщо ж брати загальну ситуацію з видобутком вугілля – це відповідальність міністерства промисловості. Адже вони є власниками шахт.

На скільки мені відомо, Уряд виділив більше мільярда гривень для відшкодування собівартості вугільних підприємств. Ці кошти використовують і на погашення зарплатні працівникам.

Від себе додам про вугільну трансформацію регіону. Це програма Уряду, в яку нам вдалося потрапити, хоч ми не маємо на балансі вугільних підприємств.

Ми підписали меморандум з Урядом по цьому питанню. Розуміємо, що сусіднім громади просто не впоратись з цим питанням самотужки.

Зараз ведемо діалог з Урядом по цьому питанню. На наступний рік закладуть певні кошти в бюджеті для цього.

Плануємо подавати різні проєкти: на тему створення нових робочих місць, енергонезалежність, публічні простори, розвиткові. Ціль – розширити свою податкову базу.

У цьому я вбачаю розвиток і перспектива вугільного регіону.

Міський голова Нововолинська
Міський голова Нововолинська

– А що можете сказати про долю шахти №10, яка безпосередньо знаходиться на території Нововолинська? Власне ж, це приблизно 1400 робочих місць. Рівень готовності шахти експерти оцінюють у понад 80%. Чи є майбутнє в цієї копальні?

– Мені б, звісно, дуже хотілося, щоб її добудували. Це могло б закрити питання з працевлаштуванням мешканців Нововолинська. Та спостерігаю за роботою Уряду і розумію, що добудова шахта не стоїть у порядку денному. Тому давати якісь прогнози не можу.

– У місті точаться конфлікти щодо питання розкрадання породи з териконів. Що скажете з цього приводу? Яка там ситуація в цілому?

– Під забороною є ті породні відвали, що на балансі Нововолинської громади. Точніше, частина з них, яка є рекультивованою. Брати з них породу комусь, крім органів місцевого самоврядування, – заборонено. Якісь дії навколо них, можна розцінювати, як крадіжку. Якщо хтось стане свідком, то варто негайно викликати поліцію.

Якщо ж брати до уваги шахти, що діють, то їм дозволено торгувати породою. Адже вона розцінюється як відходи від виробництва. Про це вказано в статуті роботи копалень. 

Єдиний нюанс, що бувають випадки, коли кількість тон, які планують продати, зазначають набагато меншою, чим вивозять. Таким чином, здійснюють шахрайські дії та руйнують дороги навколо.

– Яка ваша особиста думка стосовно долі шахт на найближчих п’ять років?

– Вважаю, що Уряд буде планово зменшувати об’єми видобутку вугілля. Одна з причин – це те, що Європа, в тому числі і Україна, прийняла рішення відмовлятися від карбонової економіки задля збереження довкілля. Тому перспективним тут є пошук і розвиток альтернативного палива.

– Місцеві жителі жаліються на те, що в місті, а особливо на віддалених мікрорайонах, є проблеми з розповсюдженням наркотичних засобів, їх вживанням. В соцмережах можна навіть побачити відео, де молодик серед білого дня вживає наркотики. Як прокоментуєте таку ситуацію?

– В поліції є спеціальний підрозділ по боротьбі з наркотиками. Тому доцільно, при виникненні подібних ситуацій, відразу викликати правоохоронні органи. 

Цією темою я займався ще з першої депутатської каденції. Тоді ми зустрічалися з обласними очільниками та громадськими активістами. Це проблема на обласному рівні. 

У Нововолинську я вбачаю низький рівнем громадської активності. Щоб розв'язувати проблему, правоохоронцям та міським активістам необхідно об’єднатися. Це зможе вирішити питання, хоча б частково.

– Також жителі міста скаржаться на малу кількість патрульних по мікрорайонах. Чому склалася така ситуація і чи можна якось на це вплинути?

– Ми з керівником патрульної поліції постійно звертаємось до державних органів влади, просимо про допомогу.

У Нововолинську необхідно розмістити ще один відділок поліції. Це 50 додаткових правоохоронців.

Не секрет, попередні очільники міста помилились, коли дозволили перенести відділок з Нововолинська до Володимира-Волинського. Там кількість населення – менша. Це призвело до розвитку криміногенної ситуації у Нововолинську.

Зміни залежать від нашої активності та політичної волі. Червень ми присвятили цьому питанні. Вели діалог з керівництвом патрульної служби України. 

– Ще одне нарікання місцевих мешканців – дороги віддалених мікрорайонів, що знаходяться у неналежному стані. Хто контролює це питання?

– У цьому році на ямковий ремонт виділили мільйон гривень. Дороги постійно ремонтують. На наступний рік закладатимемо новий кошторис.

У нас йде процес реформування житлово-комунальної сфери. Внутрішньобудинкові проїзди ми передаємо на баланс виробничого управління комунального господарства.

Тепер одна структура буде займатися контролем і проведенням ямкового ремонту там. Раніше це робило дві організації. Моя особиста думка, використання коштів було недостатньо ефективним. І якісним підрядним організаціям просто не було сенсу брати участь в конкурсах, де передбачали дрібний ремонт. Тепер плануємо залучати до цього процесу державний та дорожній нагляд. 

– Що скажете про неприємний запах, який ймовірно йде від підприємства, що знаходиться на в’їзді в місто? Часто місцеві мешканці жаліються на нього. 

– Детальну відповідь тут може тут надати облдержінспекція. Вони готові оперативно реагувати на всі звернення громадян. Мав зустріч з керівником. З його слів, в будь-який момент можна провести позапланову перевірку підприємства. Словом, чуєте неприємний запах – подавайте офіційне звернення!

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024