Мертві бджоли, турецькі смаколики та ангели з меду: у Нововолинську пройшов осінній ярмарок

04 Жовтня 2021, 19:47
Осінній ярмарок у Нововолинську 1339
Осінній ярмарок у Нововолинську

У Нововолинську провели щорічний осінній ярмарок сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів.

Подія відбулася 2 жовтня. Її відвідала й журналістка з Район.Іваничі.

На алеї, паралельно до так званого великого базару – людно. Цьогорічна локація ярмарку – бульвар Шевченка. Товар тут різноманітний: на будь-який смак і гаманець.

Безрукавки з овечої шерсті
Безрукавки з овечої шерсті

Крім сільськогосподарської продукції, тут бачу карпатські трави, дерев’яні вироби, теплі безрукавки, капці з натуральної овечої шерсті, посуд, іграшки, турецькі смаколики та багато іншого. Також міська рада організувала святковий концерт та фотозону для пам’ятних світлин.

Підходжу до відвідувачів ярмарку, цікаві їхні враження від дійства.

Товари для дітей
Товари для дітей

«Ярмарок цього року – класний. Вперше за багато років змінили локацію. Тому і продавці, і учасники задоволені. Раніше проводили на Ковпака, там вулиця була надто вузька. Тепер от помістилися вже всі. А продавці були з різних населених пунктів. З Володимир-Волинського, Рівного, Ковеля, Сокаля, Луцька, Червонограда. Кавуни й з Херсонщини привезли», – розповідає начальник управління муніципальної варти Сергій Смалюк.

Зі слів співрозмовника, всіх охочих долучитися до ярмарку реєстрували за два тижні до його початку. Розмістили оголошення в ЗМІ, написали афіші. Попередньо зареєструвалися 50 учасників, приїхали додатково ще 10. Участь – безоплатна. Діяв ярмарок з восьмої ранку до третьої дня.

Муніципальна варта Нововолинська
Муніципальна варта Нововолинська

Сергій Смалюк розповідає, що людям концерт дуже сподобався. Одна 81 річна бабуся так розчулилась, що плакала. Купила букет хризантем і подарувала виконавцям. 

Були на ярмарку і немовлята у візочках, і люди за 80 років. Товару і розваг для всіх вистачило. Продавці почали розкладати свої прилавки ще з третьої ночі. 

Також роздивляюсь різноманітний товар на прилавках. Меду тут стільки – аж очі розбігаються.

«На ярмарку цього року – людно. Та все ж позаторік народу більше було. Причину важко назвати, може, грошей в людей через карантин поменшало», – розповідає пан Василь з Володимира-Волинського.

Медові смаколики
Медові смаколики

Він має вдома власну пасіку. На подібних ярмарках буває у рідному місті. Зізнається, що цього року дуже концерт сподобався, раніше такого не було.

Крім харчів, є тут і крам з самих Карпат. Привіз його пан Тарас з Рівного. Тут в нього і дерев'яні роздільні дошки, скалки, іграшки, пасхальні кошики. Найдешевший коштує 120, найдорожчий – 350 гривень.

Капатські вироби
Карпатські вироби

«Переважно купували карпатські чаї. Ось така торбинка коштує 50 гривень. Вони натуральні та пахучі. Добре зігрівають в холод», – розповідає мешканець Рівного.

Карпатські вироби
Карпатські вироби

Ярмарок пан Тарас вважає вдалим через зміну локації. У минулі роки до нього зажди мали претензії місцеві жителі. Мовляв, їхнє місце для торгу зайняв. Тепер же – все спокійно.

Пропонують на ярмарку також одяг та взуття з натуральної овечої шерсті. Наприклад, дитячі капці, що нагадують овець, коштують 220 гривень. Звичайні – 160.

Капці з натуральної шерсті
Капці з натуральної шерсті

Вражають і яскраві смаколики, що трохи схожі на желе. Їх на ярмарок доставив пан Василь з Луцька. Продає він натуральні солодощі – рахат лукум з самої Туреччини. Каже, торгом задоволений. Приїде ще. Люблять солодке в Нововолинську.

Рахат лукум
Рахат лукум

На його вітрині іноземні солодощі вражають різноманітними кольорами, та горіховими і фруктовими добавками.

А от, наприклад, Микола Позняк приїхав на ярмарок з дружиною аж з Луцька. На продаж привезли мед та продукцію з нього. Тут наливки для лікування та частування. Медові соти, настоянки з продуктів бджільництва. Має подружжя навіть півлітровий слоїк мертвих бджіл.

Продукти бджільництва
Продукти бджільництва

«Це ті комахи, які не вижили після зими. Їх збираю в банку весною. Вони мають лікувальні властивості. Для приготування цілющого відвару їх потрібно варити з водою або ж заливати горілкою. Чудово підходять для лікування суглобів. Правда, ніхто цього року не купив. Люди не знають, на скільки вони помічні від болячок», – вважає пан Микола.

Мертві бджоли
Мертві бджоли

Співрозмовник наголошує, що люди йшли на концерт і купували щось паралельно на ярмарку. Минулого року через карантин його не проводили, тому тепер прийшло багато охочих придбати щось цікаве та порозважатися. Пасічництво пан Микола успадкував від батька. Ціни за півлітру меду – від 100 до 180 гривень. Розповідає, що мають 100 вуликів. 

Мед на ярмарку
Мед на ярмарку

Також на прилавках ярмарку можна було придбати свічки з бджолиного воску. Роздивляюсь витончену, немов ювелірну роботу. Привіз їх продавець пан Микола з Володимира-Волинського. Тут і ангелики, і ведмедики, котики. І дорослому сподобається, і дитині.

Свічки з бджолиного воску
Свічки з бджолиного воску

Мед в продавця і в банках, хоч пий бери, і кристалізований, ніби масло. Можна купити шматок, загорнути в кульок і смакувати, немов шоколадом. На жаль, такий смаколик приглянувся осам. Їх важко від нього було відігнати. 

Приблизно за 200 грамів медових сот продавець просить 100 гривень.

Медова смакота
Медова смакота

«Через карантин люди менше купують продукти бджільництва. Благо, що повернули ось такі ярмарки. Хоч тут можна продати товару зповна», – зазначає продавець.

Спілкуюсь з перехожими. З їхніх слів, трохи обурило те, що ніхто особливо не контролював дотримання карантинних норм. Тут і без масок ходили, і дистанції не дотримувалися.

Та були й такі, що дуже задоволені дійством. Адже і локація зручна, і товару багато різноманітного, і концерт потішив.

Продавці складають товар та не прощаються. Сподіваються, що приїдуть на дійство і наступного року. Адже це не лише подія, де можна придбати і продати щось. Ярмарок – місце, що зближує люд з різних міст і сіл. Як молодь, так і літніх людей.

Медові смаколики
Медові смаколики

Медові наїдки
Медові наїдки

Смакота з пасіки
Смакота з пасіки

Медові соти
Медові соти

Солодощі з Туреччини
Солодощі з Туреччини

Карпатський крам
Карпатський крам

Смаколики з пасіки
Смаколики з пасіки

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024