Навіщо створили національне агентство закупівель, і як воно працює

16 Червня 2019, 10:12
694

В основі медичної реформи в Україні –  зміни фінансування галузі. Одним із нововведень є створення національного агентства закупівель, його пріоритетне завдання – постачання медпослуг українцям. А ще ця структура покликана боротися з корупцією, бо дає можливість знизити кількість неофіційних платежів.

Бізнес.Район дізнавався, як це працює у керівниці проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Нати Аваліані під час прес-конференції у Києві.

Нацагентство закупівель – це установа, яка фінансує заздалегідь визначені пакети медичних послуг для усього населення регіону, при цьому зменшують нерівність і фінансовий тягар для людей.

«У світі не існує ідеальної моделі системи охорони здоров’я. Проте є кращі практики, які демонструють, що є моделі, які допомагають досягти кращих результатів. Залежить якими принципами керується країна. Сучасні технології дають можливість рухатись швидшими темпами», – розпочала Ната Аваліані.

В цілому нацагентство закупівель потрібне для забезпечення справедливішого та доступнішого медичного обслуговування. Воно може використовувати різні методи фінансування охорони здоров’я в залежності від цілей.

Працює ця установа за рахунок податкових надходжень, найчастіше нарахувань на зарплатню, податків з продажу або на прибуток.

На переконання Нати Аваліані, системи з великим національним агентством закупівель мають переваги для громадян і загалом країни.

Нацагентства закупівель часто діють як єдині платники медпослуг для усього населення. Використовуючи цю перевагу, можуть провадити переговори щодо зниження вартості послуг та ліків, що зрештою зменшує національні витрати на охорону здоров'я.

«Така позиція нацагентства зменшує витрати з бюджету на охорону здоров’я. Також саме вони визначають, які саме медичні послуги фінансуватимуть, відповідно до потреб населення, економічної ефективності або національних пріоритетів», – наголошує керівниця проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» Ната Аваліані.

Фінансування медичних послуг є основною функцією нацагентства. Проте воно бере на себе й інші обов’язки. Наприклад, переговори з  надавачами послуг та фармацевтичними компаніями, визначення пакету послуг.

Окрім того, Нацагентство може вимагати від охоплених послугами осіб брати на себе частину витрат на медичну допомогу, як правило, на умовах співфінансування. Воно також здатне розподіляти ризики та зменшувати загальні витрати, забезпечуючи дуже велике страхове покриття, яке часто охоплює все населення.

Марія МАРТИНЮК

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024