Стара Лішня: як біля цілющого джерела з’явилася Божа матір

10 Квітня 2018, 12:04
3604

Майже у самому кінці села Стара Лішня б’є знане на всю округу джерело. Здавна його називають Біла Криниця, бо дно вимощене білою глиною.

Про це йдеться на сайті Вісника.

Люди кажуть, що ця вода має цілющі властивості, бо колись тут з’явився образ Божої Матері.

Не лише місцеві, а й люди з Нововолинська та навколишніх сіл набирають тут воду. Коли ми під’їхали до Білої Криниці, молодий чоловік вантажив два 50-літрові алюмінієві бідони у бус.

– Смачна водичка? – запитуємо.

«І смачна, і лікувальна, – радо відповідає. – У мене маленька дитина. Часто вночі прокидалася, плакала. Я сам з Нововолинська. Сусіди розказали про це джерело, бо часто сюди їздять. Ми кілька разів скупали у ній синочка, і він став спокійнішим. Добре спить».

Джерело гарно облаштоване. Біля входу стоїть фігура Божої Матері. Встановила її сім’я Зрумів, яка живе поруч.

– Ми купили тут хату й переїхали з Камінь-Каширського району, – розповідає Галина Зрум. – По сусідству жила бабця Ганна Шимонович. Вона розповіла, що гарне місце обрали. Святе. Ще за Польщі сюди священик з вірянами на певні свята ішов хресним ходом, бо біля джерела з’являлася Божа Матір. Пригадала, що колись сліпа жінка вмивалася тут, а за деякий час прозріла.

«Відтоді й стали говорити, що вода цілюща. Пили її з молитвою. За совєтів джерельце замулилося. Моя мама і старенька сусідка часто казали, що варто його розчистити. От ми це й зробили. Біля кринички майже на землі лежали два старовинні чавунні хрести. Ми їх поставили на підвищення, пофарбували. Будучи на Закарпатті у друзів, побачили біля чиєїсь оселі фігуру Божої Матері. Дуже нам сподобалася, тож ми вирішили купити подібну й привезти на Волинь. Чоловік почистив криницю, а син зайнявся її облаштуванням».

Галина Іванівна зізнається, що для господарських потреб користуються водою зі свердловини, але п’ють лише з джерела.

«Вона дуже смачна. Може довго стояти і осаду нема. А ще люди кажуть, що вона допомагає при безплідді. У доньки наших знайомих десять років не було дітей. Ми розповіли про наше джерело. Вони брали у ньому воду. І через деякий час у пари одна за одною народилися дві дівчинки. Потім у сім’ї її брата була така ж проблема. Вони пили цю водичку – і дружина завагітніла».

Люди пов’язують ці дива зі з’явленням образу Божої Матері. Тому у Старій Лішні відродили й давню традицію: щороку на другий день Трійці місцевий священик разом зі священнослужителями з інших сіл та прихожанами з піснеспівами та молитвами йдуть до джерела.

Руслана СУЛІК

Фото автора

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39