Іваничі: громаду турбує подальша доля пологового відділення

06 Грудня 2017, 18:51
1241

Працівники акушерського і гінекологічного відділення, пацієнти Іваничівської районної лікарні та небайдужі люди стурбовані чутками, що пологове відділення можуть закрити.

З цим вони прийшли 1-го грудня на прийом до народного депутата України Ігоря Гузя, - інформує БУГ.

Старша акушерка Алла Макарова повідомила, що працівників можуть скоротити, а пологове відділення – закрити. Вона також сказала, що пацієнти зверталися до головного лікаря з проханням зберегти відділення, а також написали звернення до керівників влади району і області, адже вважають, що умови, створені тут, наближені до європейських.

– Головний лікар нас запевнив, що закриватися відділення не буде, а планується лише скорочення й ми між собою маємо визначитися, що робити і як бути далі, – додала вона.

5-го грудня Алла Макарова розповіла, що головний лікар Іваничівської ЦРЛ Петро Ципа повідомив колективу наступне: не буде ні скорочення, ані закриття, натомість у Іваничах об’єднають акушерське відділення із гінекологічним. Це збереже кадри і покращить рівень обслуговування пацієнтів.

Щодо долі самої лікарні на майбутнє, не можна не враховувати, що медична реформа внесе свої корективи. Те, що гроші будуть ходити за пацієнтом, визначатиме професійність лікаря. Вже на сьогодні кількість пологів і хірургічних втручань на одного лікаря у Нововолинській міській і Іваничівській районній лікарнях вагомо різняться не на користь останньої.

Іншою загрозою для Іваничівської лікарні може стати те, що мешканці Литовезької і Поромівської громад виявлять бажання лікуватися у Нововолинську. Уже цього року згадані громади частину державної медичної субвенції віддали міській лікарні.

Це стало однією із причин, що з травня заборгованість із виплати заробітної плати тримає в напрузі колектив медиків. З’ясувалося, що Іваничівським медичним працівникам не вистачає орієнтовно 3,5 мільйона гривень на зарплату до кінця року, але вони сподіваються, що буде ще один транш медичної субвенції з державного бюджету, яка вирішить проблему.

Головна медсестра Алла Козак вважає, що Литовезька і Поромівська громади незаконно передали  кошти державної медичної субвенції у Нововолинську міську лікарню і вони мають бути повернуті за призначенням.

Створення госпітального округу у місті Нововолинськ матиме свій вплив на діяльність Іваничівської лікарні. Хоча можна розглядати медичну установу як певне відділення госпітального округу, враховуючи близькість розташування до міста і хороше нове приміщення, адже таких умов для пацієнтів не має жодна медустанова області, запевняє Алла Козак.

Враховуючи  складнощі, які сьогодні переживає лікарня, народний депутат України Ігор Гузь рекомендує бути готовим до оптимізації установи. Він вважає, що всі відділення мають бути збережені, але скорочення не уникнути.

Приміщення закладу і кадри, які можуть бути вивільнені у випадку оптимізації відділень,  можна буде задіяти у новостворених закладах. Йдеться про заповнення лікарні соціальною чи іншою медичною установою. Буде це реабілітаційний центр для учасників АТО, хоспіс чи інша медична установа – треба вирішувати уже сьогодні.

Жителька Іванич Раїса Ансімова нагадала, що на першому поверсі планувалося відкриття відділення екстреної медицини, яке буде на балансі в області і орендуватиме приміщення.

Вона також підняла питання, чому управління охорони здоров’я області не втручається у вирішення майбутнього Іваничівської лікарні.

Ігор Гузь у присутності медпрацівників мав телефонну розмову із начальником управління охорони здоров’я в області Ігорем Ващенюком.

Зрозуміло, що головному лікарю Петру Ципі самотужки не вирішити ті складні питання, перед якими сьогодні постали медики Іванич, та він мав би бути ключовою фігурою, яка зацікавлена у їх вирішенні.

Щоб зберегти установу, народний депутат Ігор Гузь готовий організувати круглий стіл, запросити представника з міністерства охорони здоров’я, начальника управління охорони здоров’я області Ігоря Ващенюка, голову облдержадміністрації Володимира Гунчика, голову обласної ради Ігоря Палицю, головного лікаря Нововолинської міської лікарні Віктора Мороза, голову Іваничівської громади Федора Войтюка. Нардеп визнає, що ситуація критична і потребує вирішення.

Під час зустрічі з медиками були виокремлені першочергові питання, які потрібно з’ясувати: це повна виплата заробітної плати медикам за 2017 рік, наявність коштів на заробітну плату на 2018-ий рік.

Медики хочуть також, щоб був проведений аудит штатного розпису працівників лікарні та ремонтних робіт установи.













 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024