31 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

31 Серпня 2018, 10:23
Останній день літа 763
Останній день літа

Доброго ранку, дорогі читачі!

Ось і закінчилося літо – на календарі 31 серпня. 

31 серпня День ангела відзначають Варнава, Георгій, Григорій, Діонисій, Євгеній, Єміліан, Іларіон, Лев, Лука, Макарій, Михайло, Флор, Христофор.

У православній церкві 31 серпня шанували пам'ять двох мучеників у період раннього християнства - Лавра і Фрола. Це рідні брати, які були майстерними мулярами. В результаті, правитель міста, в якому вони жили, видав указ, згідно з яким Фрол і Лавр мали відправитися на будівництво язичницького храму. Плату, яку брати отримали за роботу, вони роздавали бідним людям і весь час прагнули проповідувати Слово Боже. При цьому, всі їхні вчинки супроводжувалися різними чудесами.

Цього дня починалися так звані бабські засідкі, коли вечорами жінки збиралися вдома у якоїсь вдови і проводили вечори за розмовами і рукоділлям. Поспівали до 31 серпня літні сорти яблук, а тому, обов'язково збирали урожай.

Народні прикмети на 31 серпня

  1. Не встигнеш посіяти жито до Фрола - буде поганий урожай у наступному році
  2. Не можна працювати на конях у цей день. Навпаки, коня, за прикметою, потрібно обов'язково добре нагодувати. Також заборонено 31 серпня запрягати вози й випалювати тавро на скотині. Коней належало обов'язково окропити святою водою, щоб вони не хворіли, були міцними і змогли пережити навіть сувору зиму.
  3. Кінь часто перебирає ногами і фиркає - чекай негоди
  4. Висмикували полин і дивилися, яким був його корінь. Якщо корені товсті, то, по цій прикметі, можна чекати хорошого врожаю на наступний рік.

Цей день в історії:

  • 1733 — своїм указом імператриця Анна Іванівна «пробачає» запорожцям «усі їхні провини» і бере під свою імперську руку. Козаки дістали можливість повернутися на рідну землю.
  • 1898 — офіційно відкрито Київський політехнічний інститут.
  • 1907 — створено Антанту.
  • 1919 — вночі об'єднані сили УГА та Дієвої армії УНР визволили Київ від більшовиків
  • 1987 — відбувся реліз відомого альбому Майкла Джексона під назвою ''Bad''.
  • 1993 — завершено виведення російських військ із Литви.
  • 1995 — на навколоземну орбіту запущено перший український науково-дослідницький супутник Січ-1.
  • 2002 — відбувся політ першого автожиру незалежної України КП-01.
  • 2015 — Київ: після голосування за зміни до Конституції, внесені Президентом України, під Верховною Радою почались сутички між протестувальниками і правоохоронцями, більше 140 осіб зазнали поранень. Внаслідок вибуху загинуло (на місці і внаслідок поранень) четверо нацгвардійців, Невдовзі було затримано більше 18 осіб, які брали участь у заворушеннях.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024