28 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

28 Серпня 2018, 10:35
Успіння Пресвятої Богородиці 2489
Успіння Пресвятої Богородиці

Доброго ранку, дорогі читачі!

Усе менше днів до осені – на календарі вівторок, 28 серпня. 

28 серпня День ангела святкую Лев, Левко.

Православна церква вшановує Успіння Пресвятої Богородиці або, за народною назвою, Перша Пречиста чи Горіховий Спас.

Успіння - кінець земного життя Богородиці та переселення її в життя небесне. Після того як Ісус Христос вознісся на небо, Матір Божа лишилася під опікою апостола Івана Богослова. Незадовго до свого успіння Божа Матір прибула до Єрусалима. Свій час вона там присвячувала невтомним молитвам. Одного разу на Голгофі до неї з'явився архангел Гавриїл і провістив їй скоре переселення до життя небесного.

За звісткою архангела, успіння Богородиці мало статися о третій годині. Святі апостоли запалили безліч свічок і оточили урочисто прикрашену постіль, на якій лежала Мати Божа. Зненацька засяяло божественне світло і до людей зійшов сам Ісус Христос у супроводі янголів, архангелів та праведних душ. Побачивши сина, Матір Божа дуже зраділа і без жодних тілесних страждань віддала свою душу. Через три дні апостоли не знайшли в труні тіла Богородиці, а тільки її поховальні покривала. Це був доказ того, що Божа Мати справді вознеслася на небо.

Щодо народних традицій цього дня, то протягом осіннього періоду є три Пречисті, що про них у народі кажуть так: «Перша Пречиста жито засіває, друга - дощем поливає, а третя снігом покриває». Тож в період Першої Пречистої відбувається озимий посів.

Існує повір'я, що 28 серпня не варто ходити босоніж, особливо по траві, яка покрита росою. Вважається, що роса є сльозами Пресвятої Богородиці і, прогулявшись по росі можна накликати хворобу і нещастя.

Народні прикмети на 28 серпня

  1. Якщо до Успіння землю розорати, то можна встигнути ще одну копицю потиснути.
  2. З'явилася веселка на небі - прикмета до того, що осінь буде теплою
  3. Гарна погода - Бабине літо буде прохолодним
  4. Багато павутиння - прикмета до того, що зима буде морозною і малосніжною

Цей день в історії

  • 1797 — США погодилися платити викуп Тунісу за те, щоб припинилося піратство щодо американських кораблів у Середземному морі.
  • 1850 — у Веймарі відбулася прем'єра опери Ріхарда Вагнера «Лоенгрін».
  • 1879 — після завершення британо-зулуської війни у 1879-му році британці заарештували зулуського короля Сетшвайо і вислали його із Зулуленда.
  • 1921 — у Києві розстріляні 47 членів ЦУПКому (Центрального Українського Повстанського Комітету), серед яких були Іван Андрух, співзасновник УВО, та поет-військовик Григорій Чупринка.
  • 1937 — в Японській імперії була заснована компанія «Toyota».
  • 1941 — в Радянському Союзі видається наказ про ліквідацію Автономної республіки німців Поволжя та депортацію понад чотириста тисяч місцевих німців до Сибіру і Середньої Азії.
  • 1946 — США скористались правом вето на вступ до ООН таких країн, як Монгольська Народна Республіка та Народна Соціалістична Республіка Албанія. США підтримала Велика Британія.
  • 1963 — біля Меморіалу Лінкольна у Вашингтоні зібралися 200 тисяч учасників маршу протесту проти расової сегрегації та дискримінації. Перед ними зі своєю знаменитою промовою «В мене є мрія» виступив борець за громадянські права темношкірих громадян Америки Мартін Лютер Кінг.
  • 1988 — в Федеративній Республіці Німеччина відбувалися демонстраційні польоти, під час яких над американською авіабазою в Рамштайні зіткнулися три італійських літака, які виконували груповий політ — уламки літаків впали на землю у натовп спостерігачів, що призвело до загибелі 66 осіб.
  • 1990 — Ірак оголосив окупований Кувейт своєю 19-ю провінцією, перейменував місто-столицю Кувейт в Кадіму і утворив новий міський район, названий на честь Саддама Хусейна. Цього ж дня було сформовано новий маріонетковий уряд провінції Кувейт під керівництвом Алаа Хусейна.
  • 1996 — після 15 років подружнього життя і 4 років життя нарізно лондонський суд офіційно розлучив британського принца Чарльза і принцесу Діану.
  • 1999 — в столиці Малайзії Куала-Лумпурі відкрилася найвища на той час споруда — дві 88-поверхові башти-близнючки торгово-ділового центру «Петронас Тауер» заввишки 452 метри кожна. Загальна площа комплексу — близько мільйона квадратних метрів. Одну з башт займає штаб-квартира нафтової компанії Petronas, іншу — офіси ії партнерів та інших транснаціональних корпорацій.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024