Запитай у юриста: чи має право охоронець магазину перевіряти сумку покупця

25 Серпня 2018, 11:00
1361

Інтернет-видання спільно з центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Кожен з читачів може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

В редакцію звернулася читачка з таким питанням: «На днях відвідала один із супермаркетів Луцька, при виході із магазину охоронник попросив щоб я продемонструвала що у мене в сумці. Я спочатку відмовлялась але потім щоб не завдавати собі лишніх клопотів все ж таки погодилась відкрити сумку. Скажіть будь-ласка чи мав охоронник право взагалі обшукувати і перевіряти сумку, і чи правильно я вчинила що показала що знаходиться у мене в сумці?».

На це питання відповідають юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Щодо правильності Ваших дій, то звичайно ви нічого протизаконного не вчинили і керувались лише своїм власними переконаннями щодо того демонструвати вміст сумки чи ні. Проте, щодо дій охоронника то тут є ряд запитань.

Перш за все охорона не має права робити обшук, тим більше заглядати у сумки споживачам. Якщо навіть охорона з допомогою відеоспостереження помітила, що покупець ніби-то щось вкрав, треба викликати поліцію.

Навіть, якщо на відеозаписі охоронцю примарилось щось підозріле, то права оглядадти самостійно ваші речі він однозначно не мав. Для цього необхідно викликати поліцію, яка це може робити.

Охоронник не здійснює обшук, він проводить огляд. Така дія полягає в тому, що охоронник просить особу викласти усі речі з кишень або сумки на стіл з метою виявлення викраденого.

Огляд проводиться за добровільної згоди покупця і у присутності двох понятих та за необхідністью з поліцією. Такі дії, як огляд людини та її особистих речей згідно Кримінально-процесуального кодексу і закону «Про поліцію» можуть проводити тільки співробітники правоохоронних органів.

Охоронець має право викликати поліцію, якщо:

  • На виході з супермаркету спрацювала рамка;
  • Камери стеження зафіксували, що ви щось крали;
  • Покупці помітили, крадія і сказали про це охоронцю.

Але, якщо цих підстав немає, то охоронець взагалі нічого з вами робити не може, навіть пальцем не може доторкнутися, не кажучи про огляд особистих речей.

Огляд стосується і чеків, які на виході з магазину люблять перевіряти. Чек є приватною власністю, як і придбані вами товари. Якщо в охоронців виникають сумніви чи підозри щодо вашої особи, то в них є змога слідкувати за вами за допомогою камер спостереження.

Обшукуючи людину охоронець порушує закон адже відповідно до статті 29 Конституції України кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність».

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024