21 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

21 Серпня 2018, 09:30
З добрим ранечком! 1015
З добрим ранечком!

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні вівторок, 21 серпня.

21 серпня День ангела святкують Анастасій, Герман, Григорій, Йосип, Касіян, Леонід, Микола, Мирон, Мойсей, Омелян, Саватій, Федір.

Православна церква цього дня вшановує Мирона, якого в народі називають Вітрогоном. Цікаво, що сам Мирон, згідно з церковним писанням, був дуже доброю людиною, і з його ім'ям пов'язують безліч різноманітних легенд. Наприклад, розповідали, що він, будучи простим землевласником, одного разу побачив, як злодії забралися в його комору і складають зерно в мішки. Тоді він не тільки не став їм заважати, а й, навпаки, допоміг все зібрати і винести. Дізнавшись, що перед ними господар, злодії засоромилися і вирішили повернути крадене. Після цього вони звернулися в віру в Христа, і саме це в народі вважають першим чудом Мирона.

Знаючи про милосердя цієї людини, жителі острова Крит обрали його єпископом, після чого він став творити справжні чудеса. Так, в той час, коли річка тритон вийшла з берегів, і виникла загроза повені, то Мирон зміг одним лише помахом руки повернути її на своє місце.

Народні прикмети на 21 серпня

  1. Іній вранці з'являється - буде багатий урожай наступного року
  2. Кажуть, що на Мирона вторгнень, 21 серпня, опеньків і брусниця в лісі з'являються
  3. Яким буде Мирон - такою, за прикметами, і буде погода в січні
  4. Часто саме 21 серпня трапляються досить сильні вітри
  5. Погана погода 21 серпня - негода протримається до Бабиного літа

Цей день в історії

  • 1627 — У Києві випущено перший словник української мови «Лексікон славеноросскій і імен толкованіє» Памви Беринди.
  • 1652 — син гетьмана Богдана Хмельницького — Тимофій — одружився з дочкою молдовського господаря Василя Лупула.
  • 1653 — військо Георгія Штефана підійшло до Сучави і спробувало з наскоку взяти козацький табір Тимоша Хмельницького під стінами фортеці, почалася облога Сучави.
  • 1911 — з Лувру (Париж) викрадено картину Леонардо да Вінчі «Мона Ліза» («Джоконда»), яку було знайдено лише через два роки в Королівстві Італія.
  • 1914 — засновано футбольний клуб «Васко да Гама».
  • 1932 — у Венеції відбувся перший міжнародний кінофестиваль.
  • 1944 — у Вашингтоні відкрилася міжнародна конференція, яка підготувала пропозиції, що лягли в основу Статуту Організації Об'єднаних Націй.
  • 1968 — країни Варшавського Договору ввели війська в Чехословацьку Соціалістичну Республіку для придушення «Празької весни».
  • 1996 — заснована відзнака Президента України — орден «За мужність».
  • 1996 — на Київській універсальній біржі відбулися перші торги в гривні з ф'ючерсних контрактів.
  • 2005 — Блаженніший Любомир Гузар офіційно змінив свій титул на «Верховний Архієпископ Києво-Галицький» і переніс осідок до Києва.
  • 2011 — у місті Олевськ на Житомирщині було відкрито пам'ятний знак на честь 70-річчя від створення Олевської республіки.
  • 2013 — у громадянському конфлікті в Сирії війська підтриманого Росіїєю сирійського диктатора Башара Асада застосували хімічну зброю проти опозиції. По житлових кварталах передмістя Дамаска м. Гута вони завдали ракетного удару з використанням зарину. Загинуло, за різними даними, від 350 до 1700 осіб.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024