На Іваничівщині вирубують сосни, яким більше півстоліття

09 Липня 2018, 19:25
Ззовні зрізані дерева виглядають цілком здоровими 3297
Ззовні зрізані дерева виглядають цілком здоровими

У лісі поблизу села Кречів Литовезької ОТГ, що на Іваничівщині, вирубують сосни, яким більше 50-ти років.

Вирубані ділянки лісу неподалік кладовища у селі Кречів пов’язують із нашестям жуків-короїдів, - інформує БУГ.

У неділю 8 липня лісоруби не працювали – непозначені відмітками обрубки дерев різних культур лежали на землі, підготовлені до вивезення.

Кажуть, на дерева напав короїд, а санітарна вирубка лісу – це дієвий метод боротьби із цим жуком
Кажуть, на дерева напав короїд, а санітарна вирубка лісу – це дієвий метод боротьби із цим жуком


Це планова рубка, вона погоджена з Литовезькою об’єднаною громадою 2 місяці тому
Це планова рубка, вона погоджена з Литовезькою об’єднаною громадою 2 місяці тому

Лісничий Павлівського лісництва державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Микола Конон переконує, що на дерева напав короїд, а санітарна вирубка лісу – це дієвий метод боротьби із цим жуком.

Довідково: Короїди (лат. Scolytinae) – підродина жуків родини Довгоносики, що складається з 750 видів, 140 із яких належать до європейської фауни. Найбільші короїди сягають у довжину 1,5 см, а найдрібніші – не більше 8 мм. Дуже небезпечна комаха, здатна знищувати і молоді, і дорослі дерева, а також дерев’яні споруди. За останній час зміна клімату призвела до масового розмноження цих шкідників.

Це планова рубка, вона погоджена з Литовезькою об’єднаною громадою 2 місяці тому. Там є всихання, дерева нищить короїд. На цю планову рубку відведено до 0,8 гектара. Поблизу кладовища роботи почалися минулої п’ятниці. Дерева підуть на дрова і частково будуть реалізовуватися для населення, – повідомив Микола Конон у телефонній розмові.



Короїди (лат. Scolytinae) – підродина жуків родини Довгоносики, що складається з 750 видів, 140 із яких належать до європейської фауни.
Короїди (лат. Scolytinae) – підродина жуків родини Довгоносики, що складається з 750 видів, 140 із яких належать до європейської фауни.



Він запевнив, що має лісорубний квиток та всі підтверджуючі документи про ураження.

Фахівці стверджують, що при такій рубці є вимога – негайне вивезення деревини чи її корування (зняття кори). Натомість вона лежала на землі ще з минулого тижня.

Все більше біологів та екологів вважають вирубування дерев неефективним методом боротьби з короїдом, адже це не рятує насаджень і не підвищує їх стійкості.

 

Короїди — невід’ємний елемент лісових екосистем. Однак без істотних антропогенних впливів їхня діяльність не призводить до катастрофічних наслідків, оскільки чисельність популяцій регулюють комахоїдні птахи, передовсім дятли.

Масштабне вирубування лісів в Україні призвело до масового винищення гніздових станцій (дуплистих дерев тощо) комахоїдних птахів і створило надзвичайно сприятливі умови для небувалого розмноження короїдів.

Щоб зупинити подальше винищення лісових екосистем, слід не лише зменшити осередки розмноження короїдів у вигляді відмерлих сосен і захаращених вирубок, а й покласти край хижацькому винищенню лісів, – зазначив доктор біологічних наук Віктор Мельник у коментарі Українському лісовому порталу.

Нагадаємо, синоптики попереджають, що аномальна спека накрила чимало країн світу і вже рухається в Україну.

Коментарі
10 Липня 2018, 04:14
Ви погляньте що на фото залишилось, ось ці обрізки і будуть реалізовувати під виглядом лісу, тільки ніхто не каже куди поділись стовбури від того лісу які вивезли лісовози. Чи ви люди настільки тупі що ви колії проїжджені вже під ногами не бачете.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39