Заставне: дев'ятирічка може стати початковою школою

27 Червня 2018, 14:00
ФОТО: учні на подвір'ї школи села Заставне під час відкриття нового дитмайданчика 5658
ФОТО: учні на подвір'ї школи села Заставне під час відкриття нового дитмайданчика

Мешканці села Заставне обурені тим, що їхній навчальний заклад хочуть зробити ЗОШ І ступеня.

Про це написав Олесь Крас в листі до редакції Район.Іваничі. 

Лист подаємо без змін.

«Закриття школи в селі Заставне, яку збудували в радянський час і закривають у вільній Україні – подія не тільки значна, а і глибоко символічна. Треба, відкинувши ілюзії, пов’язані з минулим, нарешті, зрозуміти тенденцію: освіта перестає бути завданням держави, вона стає такою ж приватною справою самих людей, як і все. Суцільна приватизація приходить і в цю сферу. Не маєш за що – не вчись, хоч би який ти був обдарований і мав велике бажання вчитися. А коли маєш за що – то хоч в Кембрідж…

Держава не стане тобі на перешкоді на шляху до освіченості, хоча й не сприятиме цьому, як у недавньому минулому. Ризикую стати злим пророком, але я переконаний, що в нашій країні неписьменні молоді люди не будуть більше поодиноким явищем, пов’язаним з відсталістю у розвитку. Можуть радіти ті, хто не любив ідею обов’язкової середньої освіти для всіх. Бути малоосвіченим – твоє право вільної людини. Для чого витрачати кошти на освіту тих, хто закінчивши школу за кошти ОТГ завтра опиниться на заробітках в сусідній країні, а то й зовсім залишиться жити там? Та чи варто дбати тому ж ОТГ про якість освіти в такому випадку. 

Але, все-таки, дорогі люди, прийдіть на закриття школи. Захід цей історичний і унікальний. Навіть варто зафіксувати цю подію на відео. Буде чим проілюструвати вашу розповідь онукам про казкове життя села в минулому і його сумний кінець. Виїзна позачергова сесія з цього питання відбудеться у середу 27.06.18 о 17.00 год. у приміщенні Заставненського будинку культури.

Відчайдухи з середовища нашої школи які не в змозі змиритися з її закриттям (але є й такі, що змирилися на чолі з директором) зібрали підписи під заявою до очільників району з проханням допомогти».


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39