На Іваничівщині хочуть побудувати храм московського патріархату

27 Березня 2024, 18:25
На Іваничівщині хочуть побудувати храм московського патріархату 775
На Іваничівщині хочуть побудувати храм московського патріархату

У селі Мишів Іваничівської громади хочуть побудувати церкву УПЦ МП. Більшість місцевих мешканців - проти будівництва.

Про будівництво повідомив воїн 14 бригади, колишній очільник Іваничівської райради, а нині депутат Володимирської райради Віктор Вілентко на своїй сторінці у фейсбуці. А також підтвердив місцевий мешканець Володимир Матвіюк в коментарі під цим дописом, пише Буг.

Володимир повідомив, що 26 березня жителі Мишева прогнали від будинку, у якому відбуваються служби УПЦ МП, трактора. Адже більшість жителів села, мовляв, проти цього будівництва і не дадуть йому навіть розпочатись.

Чоловік переконаний, що будівництво цього храму – незаконне. Ба більше, там навіть «пахне» криміналом. Бо ж архітектурно-будівельних дозволів в прихильників московського патріархату на будівництво церкви немає і бути не може. До того ж, за його словами, в житловій зоні ніхто не міг дати дозволу на будівництво культової споруди. Та й перспективного плану розвитку села також немає.

«Мишівці рвуться в гості до голови. Там вже готовий кримінал. Архітектурно-будівельних дозволів немає і бути не може. В житловій зоні ніхто не міг дати дозволу на будівництво культової споруди. По-друге, перспективного плану розвитку села також немає. І найцікавіше: як вона буде пояснювати свої дії дружинам і матерям військових, які зараз на фронті? Це не депутатів і службовців пресувати», – зазначив активіст.

Перехід мишівської громади до ПЦУ був тривалим і скандальним. Під час зборів 10 лютого 2019 року жителі підтримали рішення про перехід з Московського патріархату у Православну Церкву України. А через кілька днів написали прохання на ім’я владики Матфея, щоб прийняти їх у клір Володимир-Волинської єпархії Православної Церкви України. Громаду перейменували, прийняли до ПЦУ. Проте у червні 2019 року громада УПЦ подала до суду на скасування рішення про передачу церкви до ПЦУ.

Відтоді почався міжконфесійний конфлікт: жителі села протягом року ніяк не могли поділити храм. Прихильників ПЦУ зі священником з лютого 2019 року не пускали в церкву проводити богослужіння. Прихильники УПЦ розповідали, що більшість парафіян храму не голосували за перехід, тому церкву не віддадуть. 

30 листопада біля храму відбулися збори селян, після яких поліція опечатала храм. 10 грудня поліція зробила спроби посадити священиків УПЦ та ПЦУ за стіл переговорів, щоб уникнути конфлікту з приводу порядку проведення богослужінь в місцевому храмі. Проте результатів отримати так і не вдалося.

26 січня 2020 року мешканці села Мишів Іваничівського району, які є прихожанами ПЦУ, зняли замки на опечатаному раніше храмі. Вперше у церкві провів службу священник ПЦУ Василь Мавдрик. Але після проведення богослужіння поліція знову повісила замки на двері храму. Саме тому різдвяну службу провели на подвір’ї церкви.

Та все ж парафіяни Православної церкви України вибороли храм. І 1 березня 2020 року тут відбулося перше архієрейське Богослужіння громади у юрисдикції Православної Церкви України. Цього дня парафію відвідав владика Матфей, з архіпастирським візитом.

Однак прихильники московського патріархату продовжили збиратися на спільні богослужіння в житловому будинку. А ось тепер захотіли побудувати власний храм.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024