Іваничівський календар: день народження святкує відомий художник

04 Травня 2018, 08:13
Петро Собко 1445
Петро Собко

Знаний волинський митець Петро Собко святкує 81 день народження.

Петро Собко народився 4 травня 1936 року в селі Михалє на Волині (нині це Іваничівський район). Талант майбутнього мистця проявився з дитинства і був помічений сільським педагогом.

А далі – наполегливе навчання у Львівському училищі прикладного мистецтва ім. Івана Труша, Кишинівському художньому училищі і Київському державному художньому інституті, – пишуть Хроніки Любарта.

Роки навчання у Києві (1961-1967) припали саме на часи хрущовської «відлиги», коли виразником національних ідей стає патріотично налаштована молодь. У 1962 році у Жовтневому палаці під патронатом комітету комсомолу почав свою роботу Клуб творчої молоді, в оргкомітет якого від студентства КДХІ делегували Миколу Малишка і Петра Собка.

Творче життя художника Петра Собка – це праця і мандри.

Надзвичайно широка географія живописних пленерів митця, творчі враження у створених ним пейзажах країв далеких та рідних українських краєвидів збагатили національний живопис України. Романтичний настрій його полотен, неповторний колорит та виразна палітра майстра дуже емоційно передають красу природи Землі, її найвіддаленіших куточків, тут відчуваєш закладену художником любов до Батьківщини, бо Україна залишається для мистця землею обітованою і невичерпним джерелом натхнення завжди будуть її степи, моря, озера, ліси.

Волиняни уже мали можливість насолодитися спілкуванням з полотнами Петра Собка. Персональні виставки відбувалися у стінах Галереї мистецтв НСХУ, а також Художнього музею м. Луцька. Ці експозиції незмінно стають помітними подіями у культурно-мистецькому житті нашого краю, збирають фахівців, художників та шанувальників творчості Петра Собка.

Твори мистця є надбаннями художніх колекцій Волинського краєзнавчого музею, Художнього музею Луцька, Картинної галереї Ковеля, Картинної галереї м. Балти на Одещині, а також у збірках приватних колекціонерів України, Росії, Польщі, Італії.

Щиро висловлюємо наші вітання Петрові Собку та зичимо міцного здоров’я, невичерпного натхнення та нових творчих звершень!

На фото: картини Петра Собка





Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром