Секретами успіху ділилися господарники Іваничівського району

13 Квітня 2018, 16:58
Іваничівський район 2607
Іваничівський район

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко та координатор проекту «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області України і Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації» Наталія Козак відвідали з робочою поїздкою Іваничівський район.

Під час робочої поїздки відбулися зустрічі з сільгоспвиробниками, які займаються вирощуванням садів, ягідників та планують займатися їх первинною переробкою, а також з виробниками молока, зацікавленими у створенні молочарських кооперативів. У всіх зустрічах брали участь начальник відділу агропромислового розвитку Іваничівської РДА Олена Кислюк та головний спеціаліст відділу Майя Нагайовська, – повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА.

Зокрема, відбулася зустріч з головою фермерського господарства «Дари Волині» Мариною Єлевою (площа господарства 56 га, в тому числі 16 га – яблуневий сад). Господарство планує придбати сортувальну лінію для яблук і планує скористатись державною фінансовою підтримкою, яка передбачена Постановою КМУ №106 від 07.02.2018р.(п.10).  Однак, до переліку техніки та обладнання, 40% вартості якого може бути відшкодована фермерському господарству за рахунок коштів Державного бюджету, не ввійшло обладнання виробництва фірми «Системи модернізації складів». Директор департаменту, вивчивши питання, пообіцяв звернутись з клопотанням до Міністерства аграрної політики України з пропозицією включити обладнання для переробки плодів і овочів виробництва української фірми «СМС» до переліку.

Також у рамках робочої зустрічі відбулася зустріч з головою ФГ «Велес-М» Андрієм Міндзею. Господарство займається вирощуванням ягідних культур (полуниця, малина, ожина). Господарство є членом сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Симфонія». До складу кооперативу в даний час входить 5 господарств, але потенційних членів вже налічується більше 20, площа ягідних культур у яких складає більше 35 га. Кооператив планує скористатись державною фінансовою підтримкою для придбання холодильного обладнання, однак на даний час є проблема пошуку фірм-виробників обладнання для переробки ягід, готових працювати з векселями. Інший варіант, який розглядає фермерське господарство, використання державної фінансової підтримки, яка передбачена п.10 Постанови КМУ №106 від 07.02.2018р.

Також під час робочої поїздки була проведена зустріч у с. Сосниця з членами особистого селянського господарства Бондарук Мар’яни. Господарство утримує 44 голови ВРХ, в тому числі 27 корів. Мар’яна Володимирівна хоче ініціювати створення молочарського кооперативу в селі Сосниця, учасниками якого можуть стати більше 30 особистих селянських господарств.

Наступна зустріч відбулася в селі Іванівка Мишівської ОТГ  з родиною Раїси Родзенюк. Господарство утримує 11 голів ВРХ, в тому числі 5 корів, обробляє 6 га землі. Пані Раїса готова ініціювати створення молочарського обслуговуючого  сільськогосподарського кооперативу на території села. В ході зустрічі були обговорені проблеми, з якими стикається господарство: відсутність холодильної установки, неможливість забезпечення високої якості молока в весняно-літній період, а, відповідно, і низька ціна за продане молоко. Обговоривши ситуацію, яка склалася, було прийнято рішення визначити: об’єм молока, яке можна заготовити в селі, кількість потенційних учасників кооперативу, готовність Чортківського молокозаводу поставити холодильник та купувати молоко через кооператив. Інший розглянутий варіант: створювати фермерське господарство та купувати охолоджувач для молока, використовуючи можливості державної чи обласної програм підтримки фермерських господарств.

Питанню можливості використання аграрних розписок була присвячена зустріч директора департаменту Юрія Горбенка, регіонального представника проекту «Аграрні розписки в Україні» Сергія Мазурика з директорами цукрового заводу «Європа-цукор» Миколою Калініченком та агрофірми «Луга-Нова»  Ігорем Куницьким. Крім того, Учасники  зустрічі обговорили хід посіву цукрових буряків.

Сільське господарство Іваничівського району
Сільське господарство Іваничівського району

Сільське господарство Іваничівського району
Сільське господарство Іваничівського району

Сільське господарство Іваничівського району
Сільське господарство Іваничівського району

Сільське господарство Іваничівського району
Сільське господарство Іваничівського району

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024