Іваничі – у лідерах із захворюваності на туберкульоз

25 Березня 2018, 09:02
1676

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна входить до п’ятірки країн за темпами зростання туберкульозу та посідає друге місце за поширеністю небезпечного мультирезистентного туберкульозу (із множинною лікарською стійкістю) серед первинних і повторних випадків. В Україні триває епідемія туберкульозу – щороку виявляють до 40 тис. нових хворих та до 5 тис. помирає від різних форм туберкульозу.

Крім того, майже 20% випадків туберкульозу в Україні залишаються не обстеженими вчасно, а протягом останніх 10 років небезпечним є поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією (кожен п’ятий хворий на туберкульоз є ВІЛ-інфікованим), – повідомляють у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

На обліку протитуберкульозної служби області перебуває майже 1 тис. волинян, які хворіють активними формами, з яких до 60% особи працездатного віку; понад 100 хворих щорічно помирає. По показниках захворюваності активним туберкульозом легень, Волинська область перебуває на 12 місці в Україні.

У 2017році в області спостерігається зменшення на 8% кількості хворих з бациловиділенням (36,3 проти 39,1 на 100 тис.). Позитивна тенденція до зниження захворюваності відмічена в більшості районів. В той же час, перевищення показників бацилярного туберкульозу спостерігається у Рожищенському (50,8 на 100 тис.), Іваничівському (49,8), Шацькому (41,1) районах та м. Луцьку (40,1).

Протягом 2017року відмічено зниження показника захворюваності на туберкульоз органів дихання серед дітей до 17 років (5,0 проти 7,5 на 100 тис. дитячого населення).

В той же час, на 2% зросла захворюваність на туберкульоз органів дихання (54,4 проти 52,8 на 100 тис.) та в 11% туберкульозних хворих реєструється поєднана патологія з ВІЛ-інфекцією.

Перевищення захворюваності реєструється в Іваничівському, Ківерцівському, Ковельському, Любомльському, Рожищенському і Турійському районах, де показники значно перевищують середньообласні.

У зоні ризику перебуває кожен з нас, не залежно від соціального стану, умов проживання, роботи тощо. Адже ризик «підхопити» туберкульозну паличку є всюди: у громадському транспорті, на вулиці, відвідуючи театр, ринок чи кафе.

Щоб не захворіти на туберкульоз, епідеміологи лабораторного центру рекомендують: повноцінно харчуватися та не мати шкідливих звичок (особливо щодо вживання алкоголю, тютюну та наркотичних речовин); правильно ставитися до стресових ситуацій та вести здоровий спосіб життя, а сидіння за телевізором чи комп’ютером  замінити прогулянкою на свіжому повітрі; своєчасно проходити медичні огляди та профілактичні щеплення дітям.

А в разі появи ознак хвороби – тривалий (більше 10 днів) кашель, безпричинне схуднення, швидка втомлюваність, втрата апетиту, постійна нічна пітливість, незначне підвищення температури – негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024