У Павлівській громаді в домашнього собаки виявили сказ

20 Березня 2023, 20:40
У Павлівській громаді в домашнього собаки виявили сказ 1286
У Павлівській громаді в домашнього собаки виявили сказ

У селі Грушів Павлівської громади виявили захворювання на сказ у домашнього собаки.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці райдержадміністрації Володимира.

У селі Грушів Павлівської громади на свійського собаку напало лисеня, яке забігло на обійстя з ближньої лісової смуги. Наступного дня аналіз уже мертвої дикої тварини підтвердив наявність у неї сказу. Спеціалісти відповідних служб дезинфікували місце загибелі лисиці, провакцинували собаку, який був із нею в контакті. 

Потому ветеринарні працівники розпочали подвірний обхід села з метою виявлення хворих та з підозрою на хворобу свійських тварин. Виясняють також, чи не контактували з зараженою твариною люди. 

Оскільки, до населеного пункту Грушів у радіусі менше 5 км не прилягає жодне інше село, карантинні обмеження на 60 днів встановлено лише там. 

В ході цих заходів буде проведена роз’яснювальна робота з власниками собак, котів, коней та корів щодо ознак та небезпечності сказу, також буде здійснена вакцинація вказаних домашніх тварин. Населений пункт перебуватиме під ветеринарним наглядом. 

Члени комісії зазначили, що  у зв’язку із дією правового режиму воєнного стану, звичні профілактичні заходи щодо попередження сказу у дикій природі не застосовуються, адже вони полягають у мисливському відстрілі диких тварин та їх імунізації шляхом розкидання у лісі пероральних вакцин із літака. 

Рішення про такі специфічні для періоду війни заходи може ухвалити лише рада оборони області, якщо ситуація з поширенням хвороби змінюватиметься. Наразі це поодинокі випадки на різних територіях Волині. 

Але, наголошують працівники ветеринарних служб, головним методом боротьби з поширенням сказу залишається відповідальна і вчасна вакцинація домашніх тварин. Тож мешканців району простять не зволікати із проведенням щеплень свійської худоби та дворових пухнастиків.

Читайте також: Базарний день: скільки коштують фруктові та декоративні дерева у Нововолинську

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024