Видатки на медицину надто скромні, щоб витрачати їх на «чужих»: лікар про відмову лікувати пацієнтів з Іваничівщини

09 Лютого 2018, 17:58
1244

У Нововолинській центральній міській лікарні компенсації за те, що лікують жителів Іваничівщини, не отримали, відтак частині мешканців Іваничівського району тепер відмовлено в наданні медичної допомоги.

Ранше вже йшлося про те, що жителі села Кропивщина Іваничівського району готові збирати підписи, аби мати можливість обслуговуватися в Нововолинській ЦМЛ. Натомість у медустанові погоджуються надавати медичні послуги лише мешканцям громад, керівництво яких делегувало субвенцію зі своїх бюджетів (Поромівській та Литовезькій), - розповідає БУГ.

Втім, люди, які проживають в Кропивщині та Грядах, також хочуть лікуватися в місті. Враховуючи принциповість влади району щодо компенсації медичних послуг, в жителів Іваничівщини виникло логічне запитання: чи приймуть їх тепер у відділення міської лікарні?

Головний лікар Іваничівської ЦРЛ Петро Ципа вважає, що кожен заклад повинен виконувати свої обов’язки  і надавати допомогу без обмежень через місце проживання, а заяви про відмову у наданні медпослуг від посадової особи ні в юридичному, ні моральному аспектах обґрунтуванню не підлягають.

Жоден лікар не має права відмовити пацієнтові в наданні медичної допомоги – людина може звернутися до будь-якого медичного закладу на території України, каже він.

Але річ у тім, що на це не завжди виділене фінансування. Бюджет Нововолинської центральної міської лікарні формується в залежності від кількості населення в місті. А оскільки люди все ж приходять, ігноруючи «районки», то в адміністрації медичного закладу кажуть, що раціональним рішенням була б компенсація збоку районів за всіх пацієнтів.

Головний лікар Нововолинської ЦМЛ Віктор Мороз розповідає, що неодноразово робив спроби вирішити цю проблему, звертаючись до керівників районів, тепер ОТГ, із проханням відшкодувати гроші, які місто витрачає на іногородніх пацієнтів. Та якщо з деякими громадами дійшли до порозуміння, то від інших відповіді так і не отримали.

«На даний час нами укладені договори на надання певних видів послуг та їх компенсацію із Поромівською та Литовезькою ОТГ.

1

Ви знаєте, що у контексті реформи з децентралізації йшла мова про об’єднання Грядівської сільської ради Іваничівського району з Нововолинськом. Так, спершу ми надавали медичні послуги, адже обидві громади налагоджували співпрацю. Але час іде, минуло 5 місяців і досі жодних реальних кроків для того, щоб компенсувати витрати лікарні, зроблено не було. Пропонував у Грядах зібрати хоча б картоплю на медустанову, однак і ця пропозиція залишилася непочутою.

Ми відкриті й готові лікувати людей з району. І робити з нас ворогів – це, м’яко кажучи, не серйозно. Втім, щоб проаналізувати ситуацію, чому Нововолинська ЦМЛ не може прийняти  всіх хворих з наближених сіл, треба пригадати статистику.

Тільки за минулий рік проліковано 289 мешканців Грядівської сільської ради, на їх лікування витрачено 928 тисяч гривень. Із села Кропивщина госпіталізовано 31 хворого і в Нововолинській ЦМЛ такі пацієнти провели 330 ліжко-днів, а на їх лікування затрачено 110 тисяч гривень.

Усього впродовж 2017-го року проліковано 2292 жителів з інших районів, 63,3 відсотка яких складають мешканці Іваничівського району. Ми зараз не говоримо про ургентність і випадки, коли швидка привозить хворих, бо тут стоїть питання життя людини.

Від усіх пацієнтів Нововолинської ЦМЛ кількість іногородніх становить 20, 6 відсотка (4 роки тому було 14 відсотків). А в таких відділеннях, як акушерське, травматологія, хірургія лікується 30 відсотків жителів інших населених пунктів. Із 300 ліжок, які визначені для мешканців міста, 59 були зайняті іногородніми. 

Минулоріч з Іваничівського району проліковано 1450 хворих, в тому числі з самих Іванич – 39. На сьогодні згідно вимог законодавства вузькі спеціалісти приймають за направленнями сімейних лікарів. Пацієнти ж з інших районів направлень не мають, звертаються необстежені.

Люди не винні, вони готові платити благодійні внески. Проте вартість одного ліжко-дня за минулий рік складає 393, 38 гривні, а курс лікування триває приблизно 10 днів. Хто з пацієнтів зможе заплатити близько 4-х тисяч гривень внеску і, врешті-решт, хто має нести ці витрати?

Крім того, потік іногородніх в  поліклініці створює додаткові черги. При укладенні договору з Грядівською сільською радою ми мали б підстави для того, щоб виділити півставки невропатологу, адже один фахівець не може надати допомогу стільком хворим.

Бюджетні кошти на медицину скромні, а витрати на іногородніх тільки загострюють проблему нестачі грошей. Тому ми пропонували неодноразово компенсувати ці витрати керівникам районів та громад, звідки до нас їдуть пацієнти. Рішення приймають саме вони, відповідно, людям із запитаннями потрібно звертатися до них”, – зауважив головний лікар Нововолинської ЦМЛ.

Нагадаємо, мешканці приміських сіл сподіваються, що керівництво міста та району нарешті дійдуть згоди у медичному питанні. Адже конституційне право кожного громадянина на отримання меддопомоги має бути реалізоване  і забезпечене саме владою.
Мешканці села Кропивщина Іваничівського району хочуть мати можливість обслуговуватися в Нововолинській центральній міській лікарні.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024