У Нововолинській громаді поширюється фейк про торгову мережу «Novus»

21 Липня 2022, 16:20
Безплатні купони для 50 осіб: у Нововолинській громаді поширюється фейк про торгову мережу «Novus» 825
Безплатні купони для 50 осіб: у Нововолинській громаді поширюється фейк про торгову мережу «Novus»

У мережі Facebook активно поширюють фейкове повідомлення буцімто про те, що мережа супермаркетів Novus проводить розіграш призів. 

Такі пости з‘явилися 18 липня у місцевих фейсбук-групах Нововолинська, повідомляє Район.Іваничі.

Фейк

У групі запевняють, що мережа магазинів розіграє купони для 50 осіб, Яків вгадають подарункову коробку. Лише три з них мають призи.

Коли ж перейти на саму сторінку розіграшу – відкриваються додаткові вимоги. Потрібно поділитися цим дописом на своїй сторінці чи у групі. «Чим більше репостів – тим більше шансів на перемогу»,– запевняє бот у коментарях.

Перевірка

Якщо перейти на першоджерело, то відразу помітно, що це не справжня сторінка компанії «Novus». Справжня сторінка хоч і не пройшла верифікації, проте кардинально відрізняється кількістю підписників та вмістом публікацій.

 На сторінці немає жодного допису, окрім «розіграшу», а стежать за нею всього троє користувачів. Сторінка не має жодних вихідних даних, за якими можна було б перевірити адресу компанії, яка «дарує» купони, кому вона належить або ж сконтактувати з кимось із її керівників. Відповідно, можна зробити висновок, що ця сторінка – не справжня.

Якщо ж перейти на сайт компанії, то в розділі акції є інформація про всі знижки, а про даний розіграш – ні слова. 

Висновок

Фейкові розіграші часто використовують для розкрутки нових спільнот. Таким чином, аудиторія накопичується, часто не відписуючись після «розіграшу», а така спільнота продається.

Такі пабліки потім продають як сторінки з великою кількістю підписників, або, просто змінивши назву, використовують для розкрутки свого бренду. Ще один варіант – зібравши тисячі підписників, продавати рекламні пости, які не принесуть рекламодавцю ніякої користі.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024