Як в Нововолинську відзначали День вишиванки

20 Травня 2022, 11:17
Фотопроєкт народного одягу з колекції Марії Доліновської 583
Фотопроєкт народного одягу з колекції Марії Доліновської

Щороку у третій четвер травня українці відзначають День вишиванки. З цієї нагоди в Нововолинську відбулися низка заходів: патріотична акція, фотопроєкт та показ національних костюмів.

Про це дізналася кореспондентка Район. Іваничі. Світлини з відзначення Дня вишиванки опублікували на сторінці Нововолинської міськради.

19 травня поблизу супермаркету АТБ представили фотовиставку вишиванок. У проєкті взяли участь мешканці різних куточків України, які вимушено переїхали у Нововолинськ. Жінок сфотографували в національному одязі з колекції Марії Доліновської

На знімках можна побачити й маленьких патріотів. Автор світлин - місцевий фотограф Володимир Єфімов.

Також Марія Доліновська презентувала частинку своєї колекції у приміщенні магазину «Оксамит», що знаходиться на проспекті Перемоги, 8. Колекціонерка продемонструвала національний одяг, розповіла про його історію та особливості вишивки у різних регіонах. 

«Коли я збирала цю колекцію, мені розповідали, що післявоєнні сорочки доводилось відкопувати. Тоді це здалося чимось таким дуже далеким. Просто факт, який для мене нічого не говорить. Сьогодні ж мені довелося все це робити самій. У перші дні війни я вирішила законсервувати свою колекцію старовинного національного одягу, щоб при необхідності закопати в одному з ближніх сіл», – розповіла Марія.

Присутні мали змогу долучитися до розмови та поставити питання, які їх цікавили. Опісля події всіх запросили до столу, де запропонували різні напої та солодощі.

Також на майдані Незалежності з 11 до 17 проводили патріотичну акцію «Подаруй оберіг солдату» Мешканці та гості Нововолинська власноруч вишивали іменні обереги для Збройних Сил України.

«Перш ніж започаткувати цю акцію, ми зв’язалися із хлопцями, які перебувають в зонах бойових дій. Це декілька бригад, в яких ми запитали кількість та імена військових. На жаль, є такі імена до яких ми не змогли знайти орнамент, то вишиваємо й символ України», - розповіла директорка Нововолинського міського палацу культури Марія Олійчук.

Подія розпочалася раніше, адже охочі зібралися ще о  Долучилися також учні загальноосвітніх шкіл та перехожі, які підходили та цікавилися дійством.

«Це доволі цікава ідея, яка вперше проходить в нашому місті. Ми плануємо виготовити 150 оберегів, але якщо потрібно буде ще – ми з радістю це зробимо», – додала директорка.

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39