Володимир В'ятрович викриває вигадки про «Волинську різню» в книжці Ярослава Грицака

17 Січня 2022, 11:18
Володимир В'ятрович 373
Володимир В'ятрович

У нотатках на берегах книги Ярослава Грицака «Подолати минуле: глобальна історія України» історик Володимир В'ятрович вказує на вигадки в темі українсько-польського протистояння на Волині. 

Написати нині оригінальну підсумкову історію України, яка б не нагадувала шкільний підручник, важко. Для цього потрібно обрати незвичний кут зору, застосувати нову оптику. Ярослав Грицак спробував зробити це у вищезгаданій книзі, до тексту якої  викликає чимало зауваг і запитань – пише Володимир В'ятрович на своїй фейсбук-сторінці.

Зокрема, це стосується і теми, якою Володимир В'ятрович  багато років займається як історик: польсько-український конфлікт у роки Другої світової війни.  А конкретніше прикладу, наведеного в книжці:

«У ніч на неділю 11 липня 1943 року загони УПА напали одночасно на кілька десятків польських сіл. Серед тих, хто дав наказ провести каральну акцію, був повстанський командир Клим Савур (Дмитро Клячківський). Стоячи на високій могилі у ніч акції, він спостерігав із задоволенням — як писав у своїх спогадах один з націоналістів — за загравою пожеж, у яких горіли навколишні польські села».

Гіпотеза про кілька десятків (в деяких роботах — понад сотню) знищених 11 липня 1943 польських сіл, зауважує В'ятрович, не знаходить жодного підтвердження в джерелах. За польськими, українськими та совєтським джерелами тоді справді мала місце антипольська акція, яка охопила кільканадцять (тобто до 20) населених пунктів (сіл та хуторів). 

Натомість перебільшена польськими істориками кількість нападів на польські села стала хибним засновком, з якого зробили висновок про масштабну антипольську операцію, «генеральний антипольський наступ», який нібито мав відбутися одночасно мало не по всій території Волині. А звідти, знову-таки, зроблено висновок про існування наказу, що приписував цілковите знищення поляків, надавав антипольським виступам чітко продуманого характеру масштабної етнічної чистки.

Читайте також: Туличівська трагедія: правда про трагічні і героїчні події, прихована мовчанням, має бути відновлена. БЛОГ

Але це ще не все: яскравий образ Клима Савура, який «спостерігає з високої могили за палаючими селами», зазначає далі Володимир, — вигаданий.

По-перше, тому, що немає жодних спогадів «одного з націоналістів», де б мало про це йтися. По-друге, навряд чи є на Волині якась висока могила, з якої видно кілька десятків сіл. По-третє, не спалювали тоді польських сіл, які піддавалися атакам, щоб не привертати уваги німців чи совєтських партизанів. Згадане автором в наступному реченні село Порицьк (і більшість інших) атакували зранку, і сам Грицак пише, що це сталося під час недільної церковної служби.

Чимало інших яскравих тез, гіпербол та метафор в книзі, резюмує історик, теж не допомагають зрозуміти минуле, а радше заплутують вдумливого читача.

Читайте також:  Трагедія Красного Саду: що сталося на Великдень 1943-го

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024