Страви, що готують на Святвечір на Іваничівщині
Незабаром на нас чекає найсвітліше свято в календарі – Різдво. На відміну від більшості країн світу, це свято українці відзначають з дотриманням багатьох споконвічних традицій і звичаїв.
Про це йдеться на сторінці Литовезької громади.
У наш час молоді сім’ї переймають від батьків звичку готувати кутю, сідати за святковий стіл щойно на небі з’явиться перша зірка, а дітлахи продовжують гарну традицію предків – колядування, яке приносить у кожну домівку радість і веселощі.
Страви, що готують на Святвечір на Іваничівщина: кутя, узвар, голубці, іноді, горох.
Полюбляють в цей вечір грибну юшку. Готують риба смажену чи заливну.
Варять квасолю.
Маринують оселедець, тушкують капусту з грибами, варять гречану чи пшоняну кашу з грибною приправою на олії.
Печуть пироги пісні з капустою, з сливами, з грушами тощо.
Роблять салат із буряка й чищеного оселедця або ж з квашених огірків чи капусти й цибулі, заправляють олією.
Ставлять на стіл городину (моркву, буряки, капусту, часник), яблука, груші, сливи (інколи квашені).
Смакують медом.
Печуть різдвяні зірочки.
А от на Закарпатті готують деруни та галамбці.
На Франківщині роблять краплики до пісного борщу.
На Львівщині смакують пісним підбивати борщем з грибною юшкою.