На Волині за рік до медиків звернулось 1200 людей, яких покусали тварини

16 Грудня 2021, 16:27
На Волині за рік до медиків звернулось 1200 людей, яких покусали тварини 371
На Волині за рік до медиків звернулось 1200 людей, яких покусали тварини

З настанням холодів почастішали звернення громадян з приводу нападів тварин.

На Волині постійно реєструються звернення людей за медичною допомогою після їх контактів  з тваринами. Кількість таких звернень щороку є в межах 1,5-1,7 тис. осіб, третина з яких отримує профілактичне лікування. Більше половини  таких звернень припадає на дітей та підлітків, пишуть у Волинському обласному лабораторному центрі КПХ МОЗ України. 

За останні три роки левова частка таких звернень людей пов’язані саме з відомими (домашніми) тваринами, в основному собаками та котами.

Так, протягом минулого року після нападів тварин за медичною допомогою звернулось понад 1300 волинян, третини з них — діти.

Станом на початок грудня 2021 року звернулось за медичною допомогою майже 1200 осіб, з яких 45%  припадає на дітей та підлітків. Найбільше звернень з приводу укусів тваринами на початок грудня зафіксовано у м. Луцьку (407), Ковельському (201), Луцькому (104) районах, м. Нововолинську (95), Ківерцівському (93) та Рожищенському (52) районах. 

 Епідеміологічним розслідуванням звернень встановлено, що майже у всіх випадках мав місце саме укус відомими тваринами, в основному собаками (понад 75%) та котами (до 20%). У більшості таких звернень переважав неспровокований  напад тварини (підбігла і нанесла укус).

У грудні поточного року подібні випадки нападів собак трапились з дітьми у Любешівському, Іваничівсьому та Старовижівському районах. У першому випадку дитина їхала на самокаті, у  двох інших районах  на дітей нападали собаки при спробі погладити чи взяти на руки тварину. 

У Горохівському районі при спробі погладити власного кота, останній  напав та вкусив господаря.

Аналіз випадків нападів собак на дітей, засвідчив, що під час нанесення травми, тварина самостійно гуляла та була без  намордника. Ускладнює епідемічну ситуацію ще той факт, що всі тварин у господарствах, включаючи ті, які наносили дітям укуси, не вакциновані проти сказу.

Це вкрай важливий аспект, адже на сьогодні в області лабораторно підтверджено 22 випадки сказу серед тварин (найбільше їх у Ковельському, Ківерцівському, Володимир-Волинському, Луцькому та Любешівському районах). Значна частка сказу припадає саме на домашні тварини: собаки — до 40% та коти — до 13%. 

Варто нагадати, що людина має ризик захворіти на сказ, не лише під час укусу, а й при ослиненні шкірних покривів хворою твариною.

Сказ  — це гостре інфекційне захворювання людини і тварини, спричинене вірусом сказу. Хвороба характеризується специфічним енцефалітом зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи та закінчується смертю.

Заражається людина сказом здебільшого від диких хижих (в основному лисиць) та домашніх (собак та котів), або сільськогосподарських тварин,  через укуси хворою твариною чи внаслідок потрапляння її слини на свіжі рани, подряпини шкіри, або на слизові оболонки.

Одним із основних заходів профілактики сказу є щеплення домашніх тварин антирабічною вакциною, а також зменшення популяції лисиці (основного резервуару вірусу сказу в дикій природі).

Слід пам’ятати, що головною ознакою сказу диких тварин є зміна їх поведінки та втрата страху. Дикі звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на домашніх тварин та людей.

Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб попереджає: при укусах, подряпинах будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів — необхідно промити рану проточною водою з милом та терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А одяг, в який була одягнута людина під час укусу, необхідно обробити гарячою праскою, і лише після цього його можна ремонтувати та прати.

При контактах з хворими тваринами (укусах чи ослиненні шкіри) варто не зволікати, а негайно звертатись до медичної установи та не відмовлятись від  профілактичних щеплень проти сказу, як єдиного запобіжного заходу вберегтись від смертельної хвороби.

         Відомо, що ризики інфікування людей вірусом сказу від домашніх тварин збільшуються:

  • при відсутності щеплень всіх  домашніх тварин;
  • невиконанні власниками правил утримання домашніх тварин.

Тому, епідеміологи радять — завжди бути уважним на вулиці та дотримуватись правил поведінки з тваринами. Це вбереже вас від небезпеки захворіти на смертельно небезпечну хворобу, якою залишається сказ.

Читайте також: У Мінцифри готуються до впровадження сертифікатів бустерної вакцинації

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024