У Луцьку представники громад обговорили новації податкового та бюджетного законодавства

15 Грудня 2021, 16:55
У Луцьку представники громад обговорили новації податкового та бюджетного законодавства 450
У Луцьку представники громад обговорили новації податкового та бюджетного законодавства

14 грудня в обласному центрі Волині відбувся спільний захід Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») та Асоціації міст України на тему: «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 рр.».

Про це Район.Луцьк інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Модератором заходу стала виконавча директорка Волинського РВ АМУ Мар'яна Конончук, яка зауважила, що ця зустріч - це своєрідні підсумки року. Експертка побажала громадам у наступному році нових можливостей та реального поступального розвитку.

Заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода озвучив тему розподілу ПДФО. Зараз існують крайні позиції, тому потрібно шукати справедливий підхід до розв'язання цього питання спільними зусиллями Мінрегіону, Мінфіну, Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», Асоціації міст України та інших стейкхолдерів.

Тим часом Ігор Чуліпа, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації  нагадав присутнім, що в основі будь-якої реформи є люди, а від людського капіталу залежить все. Тим часом фінанси є кров'яною системою громад, тому про це теж потрібно потурбуватися. У своєму вітальному слові він торкнувся і питання розподілу ДФРР, і інфраструктурної субвенції, і екології в громадах.

Загалом під час зустрічі у Луцьку зібралися надфахові експерти, тому розпочалася активна дискусія та обговорення актуальних для громад питань.

Борис Смаль, директор Департаменту економічної політики Луцької міської ради зауважив, що обласний центр Волині високо цінує співпрацю з Асоціацією міст України, а питання, над яким належить замислюватися громадам - це як збільшити доходи громадян. Також він анонсував великий економічний форум незабаром.

Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розповіла, що Проєкт високо оцінив заявки волинських громад та відібрав 10 з них. Тому зараз потрібно виявити прихований потенціал громад.

Заступник виконавчого директора АМУ Людмила Даменцова привітала присутніх від імені виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана.

Виконавча директорка Волинського РВ АМУ Мар'яна Конончук зауважила, що досвід та інструменти успішних громад слід мультиплікувати для решти ТГ, щоб створити комфортне життя для всіх мешканців волинських громад.

«Наші громади всмоктують позитивні практики як губки, а нематеріальні здобутки дають можливості для збільшення фінансового ресурсу», – сказала вона.

Під час панелі, яка була присвячена підсумкам першого року бюджетного забезпечення місцевого самоврядування в нових адміністративно-територіальних умовах: позитиви та негативу законодавчих ініціатив у сфері податкового та бюджетного законодавства, Тетяна Палійчук, аналітик Аналітичного центру АМУ розповіла про нюанси бюджету та горизонтальне вирівнювання, а Ігор Грудзевич, Берестечківський міський голова, завідувач кафедри фінансів та кредиту Волинського національного університету ім. Лесі Українки, кандидат економічних наук, доцент поділився історіями успіху та викликами функціонування своєї громади.

Григорій Недопад, голова Волинської обласної ради переконаний, що бюджет – це своєрідний лакмусовий папірець життя громад. Зокрема, він відкрив чимало білих плям, які, він переконаний, громадам вдасться закрити. Також він нагадав і можливості координаційної ради при голові Волинської ОДА.

Що чекає громади далі у майбутньому та що потрібно зробити обговорили Орест Маховський, голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Волинської обласної ради, Василь Гром, консультант із бюджетних питань Волинського РВ АМУ, заслужений економіст України, Ігор Онищук, експерт Шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні», експерт Офісу підтримки децентралізації при Мінрегіоні та представник секретаріату Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, Олександр Корень, директор  Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Мінфіну.

Зокрема, лунали думки про важливість доданої вартості, наскрізного планування, справедливого підходу до ПДФО, який вплив має орган місцевого самоврядування на заходу бюджету, необхідні зміни до законодавства.

Також охочі озвучили ті проблеми та виклики, які зараз є важливими для громад.

Завершився захід оглядом проєкту змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

«Громади мають працювати спільно», – резюмувала Мар'яна Конончук роботу присутніх протягом цілого дня заходу.

Фото Дарини МИХАЛЮК

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024