Обережно, мультивітаміни «для шкіри-волосся-нігтів»: чому випадає волосся

27 Жовтня 2021, 18:03
Природні вітаміни 663
Природні вітаміни

З початком холодів, багато людей жаліються на випадання волосся, ламкість нігтів та проблеми зі шкірою і для профілактики починають купувати в аптеках комплексні вітаміни.

На питання на скільки це безпечно та корисно, відповідає на своїй сторінці у фейсбуці дерматологиня Катерина Бакіко.

Лікарка проживає та практикує у Львові, та родом з Нововолинська

Пані Катерина зазначає, що у жодному міжнародному протоколі лікування дерматологічних хвороб (шкіри, волосся, нігтів) немає вказівки рекомендувати пацієнтам мультивітаміни. Це величезна індустрія продажу мультивітамінів та БАДів «для краси і здоров’я», яка постійно зростає. 

Катерина Бакіко
Катерина Бакіко

Дерматологиня наголошує, що вам розкажуть усе – аби купили товар. Для цього використовують найновіші маркетологічні прийоми. Ліки можна купити онлайн, в аптеці, у магазині.

У США виробництво таких мультивітамінів інтерпретовано як «їжа», і тому вони оминають строгу перевірку спеціальною адміністрацією FDA, яка відповідає за медикаменти. 

Саме тому продавці не зобов’язані детально досліджувати безпеку, ефективність, якість. Грубо кажучи, реклама та блогери можуть наділяти ці речі чудодійними властивостями, не відповідаючи ні за наслідки, ні за ефект, який обіцяють.

Компоненти цих таблеток можуть містити вітаміни, мінерали, інколи у дуже високих дозах. Також можуть містити гормони, мікроорганізми, трави, риб’ячу олію, колаген.

Ризиків безконтрольного застосування є багато.

Наприклад, задуха та труднощі з ковтанням. 

Гостра токсичність. У США реєструється близько 23 000 випадків гострої токсичності щорічно. Можете уявити, що робиться у нас, але безпідставно боїмось чомусь вакцин.

Хронічна токсичність.

Немає даних, які говорять, що вживання додатково заліза впливає на випадання волосся. Тому тривалі його прийоми можуть вести до передозування, які проявляються закрепами, проблемами шлунку, порушенням всмоктування природних речовин. 

Є дослідження, які зафіксувати негативний вплив високих доз віт А на плід.

Також на компоненти може проявлятися алергія.

Вітаміни інколи використовуються для лікування у медицині. Але це чітко при певних критеріях.

Не вживайте мультивітаміни самостійно або під керівництвом некомпетентних лікарів,  вони можуть бути небезпечними. Не слухайте рекламу, аналізуйте і зверніться до лікаря», – додає дерматологиня.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024