Привіт із Кіліманджаро: як дівчина з Нововолинська навчається в Танзанії

26 Вересня 2021, 09:47
Юлія Ткачук 722
Юлія Ткачук

Юлія Ткачук з Нововолинська два роки навчатиметься у Танзанії, в міжнародній вищій школі.

Про це написали 9 вересня. Інформацію повідомлять на сайті Слова правди.

Дівчина торік закінчила Нововолинський ліцей №7. Вона два роки навчатиметься у Танзанії, в міжнародній вищій школі. Що входить до мережі Коледжів об’єднаного світу. 

«Почалося усе з бажання навчатися за кордоном. Шукала різні програми. Вчителька розповіла про UWC – Коледжі об’єднаного світу. Вирішила туди податися. Цього року вони пропонували дев’ять стипендій. Обирала серед чотирьох країн –  Сингапур, Німеччина, Танзанія та Гонконг. Так і потрапила до Танзанії. Адже тут пропонували повну стипендію», – розповідає студентка.

Дика природа Танзанії
Дика природа Танзанії

Зі слів Юлії навчання тут триває два роки. Мета UWC – дати студентам із різних країн освіту, яка дасть можливість далі навчатися у престижних вишах. У навчальній програмі коледжу є предмети обов’язкові та вільного вибору. Юлія вивчає теорію знань (щось на кшталт поєднання філософії з методологією, яке необхідне для написання наукових робіт), англійську мову та літературу, бізнес, біологію, математику, а також обрала іноземну мову для самостійного вивчення.

«Я в коледжі – три тижні. Навчання цікаве. Та відрізняється від українського. Заняття починаються о сьомій тридцять. Прокидатися треба десь орієнтовно за годину до цього, щоб встигнути на сніданок. Живемо у кампусах, хлопці та дівчата в окремих корпусах», – розповідає дівчина з Нововолинська.

Для студентів працює їдальня, тому не доводиться витрачати час на приготування їжі. На всіх заняттях потрібні ноутбуки. Зі слів студентки, на уроках часто дивляться різні презентації або самі їх створюють. На кожне заняття переходять в іншу аудиторію. Вони  чудово обладнані: коли туди заходиш, одразу розумієш, що ось – хімічний кабінет, а ось –  математичний.

Територія коледжу – велика, є два спортивних поля, кілька гуртожитків, їдальня, навчальні корпуси. Юля живе удвох з дівчинкою з Норвегії. 

Басейн для студентів в Танзанії
Басейн для студентів в Танзанії

Юлія розповідає, що там навчається 230 студентів із 66 країн світу. Є іще один українець. Дуже багато молоді з Нідерландів і з Мексики, чимало з Європи, є й танзанійські студенти та із сусідніх країн – Конго, Уганди. 

Дівчина зазначає, що в Танзанії зараз зима, і вона дуже схожа на український травень. 

Ціни практично такі ж, як і в Україні, хіба одяг набагато дешевший. А от дорожній рух – лівосторонній, до цього доводиться звикати. Щодня у їдальні подають ананаси, вони дуже смачні, солодкі. Багато авокадо, цей фрукт у Танзанії дуже дешевий.

Базар у Танзанії
Базар у Танзанії

Коледж організовує багато поїздок. Нещодавно Юлія разом з однокурсниками відвідувала плем’я масаї – східноафриканського кочового народу. 

«З нашого міста Моші нас привезли на околиці саванни і сказали, що далі доведеться іти пішки 20 кілометрів. Ми бачили диких коней, овечок, антилоп і зебр. Прийшли ми в школу племені масаї, першими нас зустріли діти. Побачили знаменитий «стрибаючий танець» – надзвичайне видовище. Музика масаї неподібна на нашу, танцюють у барвистому вбранні, з палицями, на ногах носять взуття, зроблене зі старих автомобільних шин», – розповідає Юлія.

Плем’я масаї – східноафриканського кочового народу
Плем’я масаї – східноафриканського кочового народу

Для отримання диплому самого лише успішного навчання недостатньо: важливими є заняття спортом, творчістю, а також волонтерська робота. Студентів залучають до суспільно корисних справ: наприклад, були візити до племені масаї. Там вони допомагали зводити стіни та прокладати труби для водогону, малювали наочні картки та постери для тамтешньої школи. 

У коледжі чимало клубів за інтересами, тож і ті, хто любить грати на піаніно, і ті, хто малює або співає, можуть знайти для себе творче середовище. За час креативних занять, студент має створити власний проєкт і написати есе-рефлексію щодо цього.

Дівчина наголошує, що така можливість доступна для кожного. UWС щороку набирає студентів. Наші школярі можуть спробувати там свої сили. У цій мережі є 18 коледжів в усьому світу. Перед студентами відкриваються великі можливості. 

Для того, щоб взяти участь у першому турі, необхідно заповнити заявку, дати відповіді на запитання, написати есе, завантажити фотографії табелів і подати два рекомендаційні листи. Ті, хто пройде перший тур, також матимуть співбесіду. Для участі у програмі відбору важливим є знання англійської мови.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024