Епідеміологи попереджають про початок сезону активності кліщів

03 Квітня 2021, 15:30
492

З настанням теплих днів, люди більше прагнуть на  дачні та присадибні ділянки, на відпочинок до лісу, чи водойми, де є високий ризик укусів кровосисних комах, особливо кліщів. Лікарі-епідеміологи застерігають: деякі кліщі можуть бути переносниками небезпечних інфекційних хвороб (кліщового вірусного енцефаліту та лаймбореліозу), що постійно реєструються на території Волині.

Про це повідомляють у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ.

Варто ще раз наголосити, що в нашій області з 1995 року існує активний природний осередок  кліщового вірусного енцефаліту (у Ратнівському районі). Починаючи з 2000 року хвороба реєструється вже на територіях Камінь-Каширського, Ківерцівського, Луцького, Маневицького та Шацького районів. Загалом, в області виявлено до 40 ензоотичних територій, де протягом останніх 5 років зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту (10 з яких у Ратнівському районі).

Кліщовий енцефаліт реєструється у поодиноких випадках, в той час з лаймбореліозу (хвороби Лайма) ситуація залишається напруженою: лише за останні три роки виявлено 108 випадків хвороби Лайма.

Хвороба Лайма виявляється у всіх районах та містах області. Минулого року хворобу виявлено у Ковельському, Ківерцівському, Ратнівському районах та м. Нововолинську. На сьогодні в області нараховується понад 130 ензоотичних територій з кліщового лаймбореліозу.

 Пізня діагностика цієї хвороби може призвести до ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і  навіть смерть людини.

За оперативними даними з приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних установ області за медичною допомогою щороку звертається від 500 до 700 осіб, третина з них — діти.  Протягом 2020 року відмічалось понад 500 звернень волинян з приводу укусів кліщами.

Майже у 80% напади кліщів відмічалися: під час відпочинку в лісових масивах, парках та поблизу водойм, а також при зборі ягід, грибів та перебуванні на власній присадибній чи дачній ділянці.

Найбільша активність кліщів спостерігається переважно у весняно-літній період.

Лікарями — епідеміологами постійно здійснюється моніторинг стану інфікованості кліщів бореліями. Щорічно досліджується в межах 6 тисяч кліщів, з яких до 7% заражені збудниками  бореліозів.  Крім цього, щорічно досліджується до 300 кліщів знятих з людей, при цьому збудник  (борелія)  виявляються  у  майже 40% кліщів.

Так, протягом 2020 року лабораторно досліджено 240 кліщів знятих з людей, у 91 випадку (або 38%) виявлено борелії, що становлять потенційну небезпеку для людини.

 Звертаємо увагу, що лабораторія особливо-небезпечних інфекцій проводить мікроскопію знятих з людини кліщів. Лабораторному дослідженню підлягають цілі неушкоджені, живі кліщі відразу після видалення з тіла людини, які доставляються згідно з направленням лікувального закладу. Приймання кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється щоденно (крім вихідних днів) за адресою: м. Луцьк, провулок Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

Епідеміологи вкотре нагадують — ми всі знаходимось в зоні ризику щодо нападів кліщів, не залежно віку, статі, групи крові тощо. Тому рекомендуємо: при виході у лісопаркову зону чи на дачу — відповідно одягатись та використовувати відлякуючи комах репеленти. Кожні 10 хвилин — перевіряти відкриті ділянки тіла та одяг, особливо якщо проходили через чагарники та кущі. А вдома – обов’язково провести само — і взаємоогляд тіла та одягу.  

Варто завжди пам’ятати — плануючи відпочинок на природі, чи роботу на дачі, слід передбачити небезпеку інфікування згаданими небезпечними хворобами на природі і не забувати про заходи профілактики.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39