Посадові особи місцевого самоврядування мають подати щорічні декларації до 1 квітня

12 Березня 2021, 18:10
Посадові особи місцевого самоврядування мають подати щорічні декларації до 1 квітня 506
Посадові особи місцевого самоврядування мають подати щорічні декларації до 1 квітня

Подання електронних декларацій може стати своєрідним викликом березня, тому потрібно потурбуватися про правильність організації роботи посадовців.

Саме через це Волинський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» провів відповідний для представників волинських громад, який був присвячена електронному декларуванню посадових осіб місцевого самоврядування відповідно до ЗУ «Про запобігання корупції».  Про це інформує Волинський РО.

Керівник Волинського РО Анатолій Пархом'юк зазначив, що Програма шукає нові форми роботи з громадами та допомагає ТГ реалізовувати їхні ідеї. Він наголосив, що посадові особи місцевого самоврядування мають подати щорічні декларації до 1 квітня.

Радник Волинського РО Андрій Погорілий зауважив, що тема є актуальною і громади неодноразово зверталися до експертів, аби отримати інформацію з цього приводу. Саме тому «U-LEAD з Європою» звернувся до Національного агентства з питань запобіганню корупції та отримав відповідні роз'яснення про особливості декларування цьогоріч. Він пояснив, що у 2021 році з'явилися певні правові новели.

Радник озвучив інформацію, що стосувалася загальних правил декларування, правил заповнень розділів декларацій. Він пояснив, що існує 4 типи декларацій: перед вступом на посаду, щорічна, перед звільненням та після звільнення. Причому, кожну з них слід ретельно заповнювати.

Власне декларування передбачає заповнення самої декларації, інформації про зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку нерезидента.

Експерт підкреслив, що час декларанти нехтують розділом, де йдеться про неповнолітніх дітей, забуваючи, що їм може належати певна власність, а також не подають інформацію про причепи, сільськогосподарську техніку та човни. Декларується навіть криптовалюта.

Окремо він торкнувся законодавчих та нормативно-правових актів, які регулюють подання декларацій посадовими особами місцевого самоврядування.

Андрій Погорілий підкреслив, що для пришвидшення заповнення декларації слід зібрати інформацію про себе та членів своєї родини та інформацію про суттєві зміни у майновому стані. Він додав, що рада не несе відповідальності за те, що її депутати не подають декларацію, проте, якщо відомо, що обранець громади ухиляється від таких дій, то варто звернутися до НАЗК.

Читайте також: Завершують реконструкцію приймального відділення Волинської обласної лікарні

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39