В Україні збільшили штрафи за водіння напідпитку і перевищення швидкості

19 Лютого 2021, 16:54
506

Верховна Рада підтримала проєкт закону щодо посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху.

«За» відповідне рішення проголосували 325 народних депутатів у вівторок, 16 лютого. Про це повідомили у департаменті комунікації Міністерства внутрішніх справ України.

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому проєкт закону № 2596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху».

Законопроєкт передбачає посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, законодавчо закріплює можливість використання поліцейським технічних засобів відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення, а також передбачає можливість зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Прийняття цього законопроєкту сприятиме запобіганню вчиненню правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, більш стриманій і виваженій поведінці водіїв на дорогах і, як наслідок, призведе до зменшення кількості аварій, особливо учинених особами, які керували транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння або в стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів.

Проєкт закону передбачає збільшення штрафів за низку адміністративних правопорушень:

  • за перевищення максимально дозволеної швидкості більше, ніж на 50 км/год – з 510 грн до 1700 гривень; 
  • за залишення місця ДТП – з 255 до 3400 гривень, а також передбачено можливість позбавлення права кермувати авто на термін від одного до двох років;
  • передбачають, що за кермування в стані алкогольного сп’яніння порушник повинен сплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень, а також він буде позбавлений права кермувати транспортними засобами терміном на один рік.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що лише минулого року на дорогах України загинуло 3 550 осіб. Ці люди стали жертвами тих, хто порушив правила безпеки дорожнього руху – як правило, це перевищення швидкості, порушення правил обгону, виїзд на зустрічну смугу, керування в стані алкогольного сп'яніння.

За минулий рік патрульна поліція зупинила 129 тисяч водіїв, які керували автомобілем у нетверезому стані, тобто по 300 осіб за день.

«Це тільки ті, кого ми встигли зупинити. А скільки мільйонів разів українці сідали за кермо в нетверезому стані? Десятки мільйонів. Штраф 10 200 гривень, повторний – 20 400, але це не зупиняє цих людей. Минулого року 9,5 тисячі водіїв сіли повторно за кермо в стані сп'яніння і були спіймані, а сім тисяч – втретє. У нас є унікуми, затримані по дев'ять разів у стані алкогольного сп'яніння», –сказав Антон Геращенко.

Нововведення набудуть чинності після підпису президента й опублікування закону.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024