Ветеран пожежної охорони у Нововолинську поділився своїми спогадами

29 Січня 2021, 09:23
832

29 січня в Україні вшановують ветеранів та пенсіонерів пожежної охорони.

У селищі Лудин, що неподалік Нововолинська, мешкає Олександр Олександрович Шворак, який працював у 5-й ДПРЧ міста Нововолинськ. ПРо це повідомляють на сторінці Нововолинського відділу рятувальників у фейсбуці.

Пожежній справі Олександр Шворак присвятив понад 27 років свого життя.

Олександр Шворак колись працював  командиром відділення у 5-й Державній пожежно-рятувальній частині міста.

«За роки служби траплялося різне, але найважче було, коли пожежа виникала у багатоповерхівках та у підвалах. Пригадую, я зі своїм першим караулом виїжджали на пожежу у місті Нововолинськ по вул.Шахтарська,51. У чотириповерховому будинку сталася пожежа у підвалі, тоді із задимленого приміщення врятували трьох осіб безхатьків. Саме за це мені, як начальнику караулу, вручили нагороду за врятування життя людей », – пригадує чоловік.

Найважчий період служби припав на 1986 рік коли відбулася аварія на Чорнобильській АЕС. Тоді Олександру Швораку було лишень 21 рік. Розуміючи усю загрозу він рішуче поїхав рятувати людей.

«Безпосередньо я з багатьма колегами по роботі охороняли місто Чорнобиль. Ми виїжджали на відкачування води на Чорнобильську атомну станцію. А ще їздили багатьма навколишніми селами, на ліквідацію пожеж які виникали частенько .Також ліквідовували пожежі у лісі. Одне слово, нерідко ризикуючи життям їхали туди, де були вкрай потрібні », – ділиться спогадами рятувальник.

Цю героїчну та нелегку професію обрав не випадково.

«Брат працював у 5-й ДПРЧ інспектором, мої дядьки тут працювали. Це, можна так сказати, родинна традиція йти туди, де вкрай потрібні сильні духом чоловіки» – розповідає чоловік.

Гордиться Олександр Шворак тим, що його стежиною пішов у самостійне трудове життя син, який тепер пожежний-рятувальник у 5-й ДПРЧ міста Нововолинськ.

«Знаючи цю небезпечну професію, переживаю за сина, даю йому настанови», – зауважив рятувальник.

У колекції не лише спогади, а й подяки, відзнаки та нагороди.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024