Рятувальники нагадують правила купання в ополонці

19 Січня 2021, 12:50
Водохреще / Фото ілюстративне 438
Водохреще / Фото ілюстративне

Вважається, якщо на Водохреще скупатися в ополонці, то можна позбавитися від багатьох хвороб. Однак це стосується насамперед людей, для яких загартовування організму – норма життя.

А ось непідготовлена людина за зимове купання може жорстоко розплатитися важкою застудою, загостренням хронічних захворювань або навіть інсультом. Щоб купатися у крижаній воді, обов'язково перед цим зверніться до свого лікаря і порадьтеся, чи можна вам це робити взагалі (навіть у разі поступового загартовування). Про це інформують на сайті ДСНС у Волинській області.

Існують хвороби, за яких купатися в ополонці категорично забороняється. Це передусім серцево-судинні захворювання: гіпертонія, стенокардія, оскільки в цих випадках раптове різке звуження судин може призвести навіть до інфаркту міокарда або інсульту. За дуже низького артеріального тиску (гіпотонії) занурення в крижану воду загрожує непритомністю.

Не можна опускатися в ополонку людям з легеневими захворюваннями, хронічним пієлонефритом, та тим, хто недавно перехворів застудою і пневмонією,  а також у період загострення будь-яких хронічних захворювань, людям з інфекційними хворобами, туберкульозом. Не можна купатися в ополонці, якщо є алергія на холод.

Перед купанням необхідно зробити зарядку чи пробігтися.

Заходити у воду треба обережно, не поспішаючи. Для початківців досить побути у воді 10 секунд. Більш досвідчені можуть проводити в ополонці від 30 секунд до однієї хвилини.

Сидіти у воді до появи «мурашок» не можна. Озноб – ознака того, що організм почав переохолоджуватися. Тільки-но відчуєте це, одразу виходьте.

Вийшовши з води, трохи пробіжіться, насухо витріть і відразу ж одягайтеся.

Бажано після купання випити чашку гарячого чаю.

Рятувальники нагадують правила безпечного святкування Водохреща:

  • занурюватися у воду треба в спеціально обладнаних місцях біля берега під доглядом рятувальників та медичних працівників;
  • перед купанням необхідно розігріти тіло; до води необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг; занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку;
  • ніколи не пірнати в ополонку вперед головою; стрибки у воду й занурення з головою не рекомендуються, це може призвести до шоку від холоду;
  • при вході у воду, намагатися швидко досягти потрібної глибини, але не плавати; не перебувати в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;
  • якщо поруч є дитина, потрібно слідкувати за нею під час занурення в ополонку;
  • при виході не можна триматися за металеві поручні; використовуйте сухий рушник; після купання (занурення) потрібно розтертися махровим рушником і вдягнути сухий одяг;
  • для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю або узвар.

ДСНС закликає громадян відповідально ставитись до власного життя та життя своїх рідних, дотримуватися правил поведінки на водоймах під час Водохреща і в разі небезпеки негайно телефонувати до Служби порятунку за номером «101».

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39