«Волиньгаз» не має стосунку до ціни природного газу

15 Січня 2021, 12:39
Фото ілюстративне 871
Фото ілюстративне

Із початку січня цього року в багатьох регіонах України відбулися мітинги з приводу зростання тарифів на комунальні послуги – ціни на газ та електроенергію, тарифів на тепло та воду. 

В ситуації, що склалася, «Волиньгаз» звертає увагу на те, що не має стосунку до ціни газу – підприємство не має ліцензії на постачання природного газу та жодним чином не впливає на формування ціни газу. Про це повідомляють у пресслужбі підприємства.

Акціонерне товариство «Волиньгаз» є Оператором газорозподільних мереж, має відповідну ліцензію та надає послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам на території Волинської області.

Компанія звернулась із відповідними листами до органів місцевої влади  Волині, аби ще раз нагадати: послуга з розподілу природного газу – невід’ємна складова енергетичної безпеки регіону. У листах пояснили, в чому полягає суть послуги розподілу газу,  які роботи виконує підприємство, як формується розмір тарифу на розподіл газу та які складові входять у його структуру.

Загальна протяжність газопроводів у Волинській області становить 10,4 тисячі кілометрів. Усі газорозподільні мережі, незалежно від форми власності, обслуговують 910 фахівців АТ «Волиньгаз». Саме АТ «Волиньгаз» несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам регіону. Для цього організовано та забезпечено роботу аварійно-диспетчерської служби 104, щоденне обслуговування мереж, ремонт і модернізація газопроводів, газорегулюючого обладнання, повірка та заміна або ж ремонт лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів тощо.

Єдине джерело фінансування газорозподільних мереж та оператора ГРМ – це тариф на розподіл газу. Його розмір для кожного оператора ГРМ щорічно затверджує державний регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Крім того, НКРЕКП проводить регулярні перевірки та контроль за діяльністю Операторів ГРМ.

Тариф на розподіл – це вартість гарантованої доставки кубічного метра газу до споживача. НКРЕКП розраховує цю величину для кожного оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості витрат на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (обсягу газу, доставленого до споживачів за рік).

Відповідно до Постанови НКРЕКП від 30.12.2020 р. №2766 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Волиньгаз» з 1 січня 2021 року підприємству встановлено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,57 грн. за 1 м куб. на місяць (без урахування ПДВ).

Найбільшими елементами витрат у структурі тарифу є: фонд оплати праці – 42% планової тарифної виручки; придбання природного газу на нормативні втрати та виробничо технологічні витрати – 36% планової тарифної виручки.

Решта елементів витрат структури тарифу не перевищують 5% планової тарифної виручки. Серед них, зокрема, вартість придбання матеріалів (паливо, електроенергія, запчастини, розхідні та ін. матеріали), операційні витрати, амортизаційні відрахування, встановлення, повірка та заміна лічильників населенню тощо.

Отже, основні витрати підприємства пов’язані з вартістю газу, який Оператори ГРМ купують для технологічних потреб. Технологічний газ – це об’єм природного газу, який використовують для збереження належного тиску в газових мережах та приведення до стандартних метрологічних характеристик (температурних коефіцієнтів). Вартість цього газу є чи не найбільшою складовою вартості доставки. Його газорозподільні підприємства купують за ринковою ціною, із застосуванням тендерних процедур.

У чинному тарифі НКРЕКП заклала вартість технологічного газу на рівні 6 тисяч гривень за  тисячу метрів кубічних, тоді як декілька останніх місяців вартість ресурсу на ринку значно вища.

Ще одна складова тарифу – заробітна плата працівників. Щоб кожен споживач мав надійне газопостачання до своєї оселі, господарства, офісу або підприємства, газорозподільні мережі треба постійно обслуговувати. Щодня газовики обстежують газопроводи на предмет витоків газу, усувають пошкодження мереж і обладнання, виконують капітальні ремонти й осучаснюють мережі для надійного та безперебійного газопостачання.

Варто зауважити, що у 2021 році з платіжок за розподіл (доставку) газу зникнуть температурні коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов. Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Державним регулятором в тарифі на його доставку в складовій придбання газу на виробничо-технологічні витрати.

Плата за розподіл газу – це не плата «за трубу», як сьогодні часто її називають. Послуга розподілу газу – це складний технологічний процес, який має свою собівартість та за який відповідають спеціалізовані структури й фахівці.

Лист голові Волинської обласної ради Григорію Недопаду від АТ «Волиньгаз»:



 

Лист Луцькому міському голові Ігорю Поліщуку від АТ «Волиньгаз»:



 

Лист голові Волинської ОДА Юрію Погуляйку від АТ «Волиньгаз»: 



Читайте також: У 2020 році «Волиньгаз» повірив понад 17 тисяч лічильників

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024