Історія побудови залізниці в Іваничах

27 Жовтня 2020, 16:09
2350

Історія побудови залізниці в Іваничах сягає періоду Першої світової війни.

Про це пише директорка історичного музею селища Іваничі Лариса Куль на сторінці музею у фейсбуці.

На початку ХХ століття наш край знаходився під владою Росії, а саме, після третього поділу Польщі 1795 року Західна Волинь увійшла до складу Російської імперії. В ході Першої світової війни у 1915-1918 рр. село Іваничі було окуповане айстро-німецькими військами. В цей час до Іванич проклали залізничну лінію, яка з'єднала село з містом Володимиром-Волинським і в той час мала стратегічне значення.

Цю роботу виконував спеціальний військовий залізничний батальйон з Росії разом з місцевими селянами. Одразу, коли залізниця почала функціонувати, Іваничі були захоплені айстро-німецькими військами, що перебували тут до кінця 1918 року. Село увійшло до складу Волинського округу, утвореного на окупованих землях з центром у Володимирі-Волинському. Внаслідок боїв, які відбувалися влітку 1915 року між російськими та айстро-німецькими військами, село дуже зруйнували.

В кінці 1915 року залізничну гілку з Іванич провели до Сокаля і з’єднали з напрямком до Львова. Завдяки цьому німецький підприємець Рутман у 1916 році спорудив у селі лісопильний завод, основна продукція якого залізницею вивозилась на Захід: в Австрію та Німеччину.

З утворенням у Володимирі комітету Українських січових стрільців, а згодом Окружної шкільної Ради, що керували українськими приватними школами, Іваничі потрапляють у сферу їхньої культурно-просвітницької діяльності.

Приміщення залізничного вокзалу спорудили у 1915 році. Воно було дерев'яне і мало дерев'яний перехід через колії.

У 1919 році в приміщенні вокзалу розташовувався штаб 13-ї сотні Української Галицької Армії. Сотня вела складні бої з польськими військами, сили яких суттєво переважали. Побачивши, що не вдасться утримати приміщення, оскільки багато стрільців було вбито, командир дав наказ на відступ у напрямку села Ляхів (тепер Старосілля). Потім сотня переправилась через Буг і з'єдналась з основними силами Українських Січових Стрільців у місті Сокалі.

Теперішнє муроване приміщення станції збудували поляки в 1925-1926 роках.



 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024