Щорічно близько 800 тисяч людей скоюють самогубство

14 Вересня 2020, 10:00
1037

Люди, які розмірковують про самогубство, не завжди ходять сумними та досить рідко діляться своїми думками навіть з найближчими людьми. 

Як допомогти людині, яка думає про самогубство пояснила Уляна Супрун.

«Я не до кінця розуміла, наскільки їй погано й наскільки можуть бути серйозні наслідки цієї спроби. Було дуже відчутно, що вона розбита, що людина була готова на такий крок, проте в неї не вийшло...Важлива річ, яку я зрозуміла: треба вірити людям, якщо вони кажуть про загрозу скоєння суїциду та ставитися до неї з усією серйозністю», — це частина історії Б., якій вдалося врятувати від самогубства близьку людину.

За даними ВООЗ, близько 800 тисяч людей щорічно помирають внаслідок скоєння самогубства. Але ці показники не враховують кількість спроб, що не закінчилися смертю, а їх може бути приблизно у 20 разів більше, як вважають дослідники. Суїцид є однією з головних причин смерті серед людей віком 15-29 років.

Бажання скоїти самогубство не означає, що людина насправді хоче померти. Швидше за все, вона відчуває надзвичайно сильний внутрішній біль, що просто не бачить іншого виходу. Суїцид — це відчайдушна спроба уникнути страждань, які стали нестерпними.

І, попри поширену думку, психічні розлади не завжди є причиною скоєння суїциду — більше ніж половина всіх людей, які померли внаслідок самогубства, не мали психічних розладів.

На такий крок людина може наважитися через сімейні конфлікти, розлучення, смерть близьких, нещасливе кохання, домашнє насильство, стан здоров’я, травматичні стосунки з оточенням, труднощі фінансового характеру тощо — перелік можна продовжувати.

Попереджувальними ознаками того, що людина задумується про самогубство, можуть бути:

◾ розмови про безнадійність і самотність, відсутність причин продовжувати жити
◾ складання заповіту, упорядкування всіх речей
◾ пошук спосіб нашкодити собі, купівля спеціальних інструментів (зброї, пігулок
◾ різкі зміни в способі життя: недостатня або надмірна кількість сну та їжі, надмірне споживання алкоголю чи наркотичних речовин
◾ уникнення соціальних контактів
◾ агресія, сильна тривожність або збудження

Якщо ви вважаєте, що ваш друг або член родини хоче скоїти самогубство, покажіть, що вам не байдуже і ви готові надати підтримку, а також запропонуйте звернутися по допомогу до психолога.

Пам’ятайте, запитання про суїцидальні думки або почуття не змусить іншу людину робити щось саморуйнівне. Навпаки — можливість щиро поговорити про це може знизити ризик скоєння самогубства.

Читайте також: Усамітнення дозволяє покращити психічне здоров'я, – Уляна Супрун

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024