Домедична допомога: як врятувати людині життя

14 Вересня 2020, 09:00
1709

Перша, або ж домедична, допомога – це термінові заходи з порятунку життя людини, які проводяться до того, як прибудуть медичні працівники. 

Про основні принципи домедичної допомоги розповіли на сторінці НСЗУ в мережі.

Кожному з нас слід мати такі навички, адже допомога, надана упродовж перших 4 хвилин, збільшує шанси на виживання на 30%. Навчитися цього можна на спеціальних курсах.

Принципи надання першої допомоги:

Перш ніж надати комусь допомогу, переконайтеся у власній безпеці. Спробуйте зрозуміти, що трапилося, чи має людина небезпечні стани чи травми, які загрожують життю, та чи здатний ще хтось надати таку допомогу, викличте медиків на допомогу, звернувшись за номером 103.

Якщо людина при свідомості й не має кровотеч, які загрожують життю, запитайте її згоду на вашу допомогу. Використовуйте засоби індивідуального захисту (рукавички), якщо це можливо. Розпитайте людину про її симптоми, алергію, які вона приймала ліки та яку вживала їжу. Перевірте людину на наявність травм, починаючи з голови і спускаючись до ніг.

Якщо людина на вас не реагує, покричіть до неї. Якщо ж і так реакції немає, посмикайте за плече, перевірте пульс та дихання.

Якщо людина без свідомості, але дихає, попросіть когось викликати швидку, знайти аптечку та автоматичний дефібрилятор. Розпитайте інших, що вони встигли побачити, перш ніж потерпілий втратив свідомість. Перевірте його з голови до ніг на наявність травм. Зупиніть критичну кровотечу, сильно затиснувши рану. Якщо травм немає, покладіть людину в стабільне бокове положення (верхнє коліно зігнуте й служить опорою, верхня рука під обличчям

 Якщо людина не дихає, попросіть когось негайно викликати швидку, знайти аптечку та автоматичний дефібрилятор, перевірте прохідність дихальних шляхів. Покладіть людину на спину на рівну тверду поверхню – підлогу чи землю. Якщо маєте відповідні навички, починайте серцево-легеневу реанімацію та застосуйте автоматичний дефібрилятор. Продовжуйте реанімацію до появи ознак життя чи прибуття кваліфікованих медичних працівників. Припиняйте надання допомоги, якщо ситуація стала небезпечною для вас або ви виснажені.

Чого робити не можна: давати людині воду, про яку вона не просить, ліки, таблетки, яких вона не приймає, робити штучне дихання без потреби, намагатися розкрити рота, пхати в нього пальці чи фіксувати язик сторонніми предметами, бити по обличчю чи обливати. У стабільному боковому положенні в людини відкриті дихальні шляхи, вона не задихнеться, скажімо, від блювотних мас. А людині з епілептичним нападом слід просто тримати голову, аби вона не вдарилася – у цей момент язик, як і всі м’язи, перебуває в гіпертонусі й не може перекрити дихання. Після того, як судоми припиняться, потрібно обережно покласти людину у стабільне бокове положення.

Читайте також: Отруєння школярів на Рівненщині могла спричинити вода

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром