Чи відновлюються легені та серце після COVID–19

08 Вересня 2020, 10:00
1175

Багато пацієнтів, які перехворіли на COVID-19 мають симптоми захворювання і зміни в роботі органів тривалий час.

Про те чи повертається все в норму згодом розповідають на сайті Здоров'я 24.

Нове дослідження австрійських вчених показує, що позитивні тенденції все-таки є і функції легенів та серця відновлюється з часом.

Вчені з Інсбрукського медичного університету опублікували результати спостережень за 86 пацієнтами (всього брали  участь 150 людей) із середнім віком 61 рік. З них 21% пацієнтів проходили лікування у відділенні інтенсивної терапії, а ще 19% перебували на штучній вентиляції легенів.

Близько 65% учасників тривалий час мали такі симптоми, як задишка і кашель під час першого огляду після одужання через шість тижнів. Ще через шість тижнів задишка була тільки у 39%, а кашель – у 15%. Вчені також оцінили стан легенів і серцево-судинної системи.

У період між 6 і 12 тижнями показники функції легень і серця також покращилися. Комп'ютерна томографія показала, що в цей період загальні пошкодження легенів знизилися з восьми до чотирьох балів. Зокрема, пошкодження від запалення легенів і скупчення рідини в органі (симптом "матового скла") спочатку був у 88% пацієнтів, а до 12-го тижня – у 56%.

Ехокардіограма серця показала, що у 58% пацієнтів ще зберігалася дисфункція лівого шлуночка серця, а рівні запалення і згустків крові були значно підвищені.

«Діастолічна функція лівого шлуночка є ознакою серйозності захворювання, однак ми спостерігали, що вона також згодом поліпшувалася», – зазначила співавторка дослідження Сабіна Саханік.

Результати дослідження поки не пройшли етапи рецензування та опубліковані в якості попередніх. Наступні результати обстежень всієї вибірки учасників опублікують через 24 тижні.

Читайте також: ФЕЙК: ВООЗ займається виготовленням вірусів та кризи

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024