Трусились вікна та двері: рятувальники пояснили, який звук «вибуху» схвилював жителів Іваничівщини

29 Липня 2020, 10:26
1353

Мешканців Іваничівського району і Благодатного схвилював потужний звук, від якого трусилися вікна та двері.

У вівторок, 28 липня, близько 14:00, жителі Іваничівського району та селища Благодатного почули сильний звук. За словами місцевих, гримнуло так, що затрусились вікна та двері, пише «Буг».

Рятувальники кажуть, це реактивний літак подолав звуковий бар’єр. Порушень не було, адже літак на час розгону до надшвидкості перебував на достатній відстані від населених пунктів та на висоті близько 5-7 кілометрів.

Про сильний звуковий удар БУГу повідомили читачі в інстаграм:

«Біля Іванич дуже сильно гримнуло, аж вікна та двері сильно затрусились. Сталось це близько 14:00. Бачили в небі широку смугу від літака, подумали, що, можливо, літак десь розбився»

Жителі Благодатного також чули сильний звук, про що повідомили у фейсбук-спільноту. У коментарях зазначають, звуковий удар почули в селах Біличі, Павлівці та Заставне, а також на території Львівської області – у місті Сокаль та у селі Заболотці.

Начальник 18 ДПРЧ Управління ДСНС у Волинській області Олександр Хом’як прокоментував подію:

«Над Іваничівським районом пролітав реактивний літак. Скоріше всього, він переходив на надзвукову швидкість, через що утворився так званий “хлопок”. Це не вибух, літак не упав. В мене вже люди розпитували, що це може бути».

Скріни із відео, яке надіслали БУГу читачі
Скріни із відео, яке надіслали БУГу читачі

За його словами, над Іваничівським районом проходить повітряний коридор. Коли літак переходить на надзвукову швидкість, спостерігають таке явище звукового удару – це і є пробивання звукового бар'єра, іншими словами, літак “пробив” власну звукову хвилю.

«Я його (літак, – ред.) бачив перед самим звуковим ударом, він йшов зі сторони річки Західний Буг, не над містом йшов, а збоку. Маршрут літака прокладається поза населеними пунктами.

Те, що ми тут почули – в той момент літак вже був за 100-200 кілометрів від нас. Також над поверхнею землі він проходив із висотою 3-5-7 тисяч метрів», – каже Олександр Хом’як.

Читайте також: У Нововолинську 25 юнаків призвали до війська 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024