Двотижневий карантин українців у Польщі намагаються скасувати дипломатичним шляхом

27 Липня 2020, 11:00
Карантин 2861
Карантин

Питання обов’язкового проходження 14-денного карантину українцями, що приїжджають до Польщі українські дипломати підіймають на зустрічах із високопосадовцями сусідньої країни.

Про це в інтерв’ю виданню Главком розповів посол України в Польщі Андрій Дещиця.

На його думку, не дуже зрозуміло чому громадяни Польщі, які їздять в Україну, бо мають родинні зв’язки з українцями, повертаючись до Польщі, не проходять карантин, а українці, які приїжджають разом з ними, зобов’язані це робити.

Це питання український дипломат підіймав під час розмов з міністром закордонних справ Яцеком Чапутовичем, міністром сільського господарства Кшиштофом Ардановським, державним секретарем міністерства охорони здоров’я Вальдемаром Краскою, керівництвом Прикордонної служби.

«Є розуміння неадекватності ситуації. Але слід також розуміти, що для Польщі дуже важливо зберегти відносну епідеміологічну стабільність. У Польщі щодня виявляють понад  300 нових випадків заражень на коронавірусну інфекцію. Є два фактори, через які важко переконати польських посадовців змінити свій підхід: рівень захворюваності в Україні є вищим, що збільшує ризики  у разі скасування обмежень для громадян України. Окрім того, Польща є країною ЄС та змушена враховувати позицію спільноти, як і обов’язок солідарної відповідальності перед іншими країнами Союзу. Та все ж сподіваюся, що наші переговори матимуть невдовзі успіх» – розповів український посол.

Починаючи з 15 березня до 1 травня в Україну повернулося орієнтовно 200 тисяч українців. Як наголосив Андрій Дещиця мова і про працівників, і про туристів. В той же час за даними Державної прикордонної служби України, з 1 травня по 12 липня україно-польський кордон на виїзд з України перетнуло 380 тис. осіб. Це і ті, хто приїхав до Польщі, і ті, хто подорожував територією Польщі транзитом. Між Україною і Польщею функціонують п’ять пунктів пропуску з восьми, які є на україно-польському кордоні. І через ці п’ять пропускних пунктів щодня в тому чи іншому напрямку кордон перетинають близько 20 тис. осіб. Частина з них приїжджає до Польщі, частина з них, можливо, їде кудись далі.

«Потрібно більш виважено підходити щодо впровадження обмежень, пов’язаних з епідемією. У березні було невідомо, як суспільство реагуватиме на поширення вірусу, чи готові медичні заклади до прийому хворих, як багато їх буде. Зараз епідемія більш-менш контрольована. Можливі рішення про нові обмеження повинні бути продумані, зокрема і у контексті їх впливу на економічний розвиток. Не думаю, що жорсткі обмежувальні заходи матимуть ефект, якщо ми не дбатимемо про свою безпеку особисто» – сказав Андрій Дещиця.

Що ж до перспектив українських трудових мігрантів на польському ринку то Андрій Дещиця переконаний, що «польська економіка динамічно розвивається, якщо її порівнювати з економіками інших європейських країн. Це по-перше. По-друге, у Польщі бракує робочих рук, оскільки багато поляків виїхали працювати на Захід. По-третє, Польща близька Україні і українцям. У нас  подібні мови, культури. Щодо популярності фахівців, перш за все, це будівельні спеціальності, а також працівники сільськогосподарського сектора. Для нас головне, аби права наших працівників були дотримані, щоби вони мали страхування у разі настання нещасних випадків. Важливо, щоби вони, за потреби, по закінченню контракту легко могли повернутися в Україну. Є також і високі посади, на яких працюють наші спеціалісти, наприклад, в IT сфері чи фінансовому секторі. Є також і успішні українські інвестиції у польську економіку».

Читайте також: Євросоюз не відкриватиме кордони з Україною з 1 липня

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39