В Україні з 1 серпня зросте тариф на передачу електроенергії

13 Липня 2020, 11:00
Зросте тариф на передачу електроенергії 959
Зросте тариф на передачу електроенергії

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг з 1 серпня 2020 року збільшить тариф НЕК Укренерго на передачу електроенергії на 54,6%.

Про це повідомила пресслужба комісії, передає «Інтерфакс-Україна».

Відповідне рішення ухвалили, аби компанія могла отримати гроші на погашення заборгованості перед виробниками «зеленої енергетики».

Також зазначається, що спочатку тариф хотіли підвищити 2,1 раза – до 327,97 грн/МВт-год, а початковою пропозицією було довести його до 604,51 грн/МВт-год. 

«Можливість знизити тариф з'явилася завдяки планам НЕК взяти кредитні кошти міжнародних фінансових організацій, що дозволить запобігти моментальному навантаженню на споживачів і паралельно розрахуватися з боргами відповідно до підписаного між урядом України і «зеленими» меморандумом», – йдеться у пресрелізі.

10 червня, Кабінет міністрів підписав меморандум з виробниками відновлювальної енергетики, які погодились зменшити тарифи. Він передбачає, що вони добровільно мають погодитися на зниження «зеленого» тарифу на 15% (для сонячних електростанцій) та 7,5% (для вітроелектростанцій), а також посилення відповідальності за створення такими електростанціями енергетичного балансу.

В уряді сподіваються, що підписаний меморандум дозволить державі зекономити до двох мільярдів євро на виплатах за «зеленим» тарифом до 2030 року.

Читайте також: В Україні хочуть підвищити тарифи на світло, щоб вивести енергетику з кризи

Зелені тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39