У Верховній Раді хочуть підвищити штрафи для пішоходів в чотири рази

06 Червня 2020, 13:00
1133

Зараз максимальний розмір штрафу за порушення правил дорожнього руху становить для пішоходів 170 гривень, однак народні депутати хочуть підвищити його до 680 гривень. Відповідний законопроєкт ухвалили в першому читанні на засіданні Верховної Ради України 3 червня. 

Законопроєкт №2697 передбачає посилення відповідальності пішоходів за порушення правил дорожнього руху.

Свої голоси «за» віддали 277 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Цей законопроєкт вносить зміни до ст. 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Депутати вважають, що таке покарання як попередження потрібно з неї вилучити і підвищити розмір штрафу за порушення пішоходами ПДР, зокрема:

  • непокора пішоходів сигналам світлофора, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, невиконання інших правил дорожнього руху пропонують карати 15 неоподатковуваними мінімумами доходів громадян, тобто 255 грн (зараз – 51 грн);
  • ті самі порушення, вчинені особами у стані сп'яніння, пропонують карати 30 неоподатковуваними мінімумами доходів громадян, тобто 510 грн (зараз – 136 грн);
  • ті самі порушення, які спровокували аварійну ситуацію, пропонують карати 40 неоподатковуваними мінімумами доходів громадян, тобто 680 грн (зараз – 170 грн).

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що значна кількість дорожньо-транспортних пригод стається саме із провини пішоходів, які, грубо ігноруючи правила дорожнього руху, переходять вулиці в не передбачених для цього місцях, зокрема й у стані сп'яніння. Водночас рівень відповідальності пішоходів за порушення ПДР «явно не відповідає рівню суспільної небезпеки вчинених ними дій», вважають автори законодавчої ініціативи.

Читайте також: Робота ресторанів, відновлення богослужінь та скасування самоізоляції: що дозволять з 5 червня

Один зі співавторів законопроєкту, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Бакумов повідомив, що 2019 року в Україні сталося 8612 ДТП за участю пішоходів, загинув 1261 пішохід, а понад 8 тис. було травмовано.

«Майже 1 тис. ДТП із загиблими та травмованими сталася із провини пішоходів», – повідомив Бакумов.

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, який був на засіданні, сказав, що міністерство підтримує ухвалення законопроєкту.

«На жаль, у нашій країні громадяни, особливо пішоходи, не вважають за потрібне виконувати правила дорожнього руху. Саме тому ми запропонували разом із народними депутатами підвищити штраф для пішоходів», – сказав Геращенко, підкресливши, що в європейських країнах ці штрафи ще вищі.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024