Вишиті раритети Іваничівського краю. ВІДЕО

21 Травня 2020, 11:30
Вишиванки в музеї 1564
Вишиванки в музеї

В історичному музеї селища Іваничі зберігається більш як 40 одиниць чоловічих та жіночих вишитих сорочок кінця ХІХ - першої половини ХХ століття.

Про це на сторінці музею у фейсбуці розповідає Лариса Куль, директорка Історичного музею селища Іваничі.

«Воно є невеликим за кількістю, але досить вартісним, бо містить виняткові речі і дає хорошу можливість прослідкувати особливості крою, оздоблення, структури тканини та техніки вишивки жіночих та чоловічих сорочок нашого регіону. Музейна колекція репрезентує сорочки з сіл – Луковичі, Соснина, Заставне, Завидів, Мишів, Топилище, Будятичі, Древині, смт Іваничі. Серед них є сорочки, виконані невідомими майстринями.

Велику частину музейної колекції складає 11 вишиванок, автором яких є Романюк Євгенія Гнатівна (1903 р.н.), яка народилася у селі Загорів Локачинського району. Ці сорочки передала її донька жителька села Топилище Романюк Надія Степанівна», – розповідає директорка музею.

Лариса Куль наголошує, що нині вишиванка переживає піднесення і відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції. Усвідомлення такої історичної спадщини вражає та захоплює і спонукає з особливою повагою ставитись до сорочки – яку не можливо вважати просто одягом.

Читайте також: Пам'ятки Іваничівщини: різьблений хрест Ларіона Іваницького

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024