14 травня відзначають день народження «упівця» Олекси Шума, який похований на Іваничівщині

14 Травня 2020, 13:30
Олекса Шум 1245
Олекса Шум

 Відзначають день народження історичної постаті, діяча УПА, шефа штабу ВО «Турів» Олекси Шума на псевдо «Вовчак».

Про це інформує проєкт «Громада Схід».

Олекса Шум народився 14 травня 1919(?) року у селі Шайно (нині село Журавлине) на Волині. Ще в юному віці вступив до Організації українських націоналістів. Був ув’язнений поляками і перебував у польській тюрмі. Після звільнення у 1939-1940 роках пройшов старшинський вишкіл ОУН. Серед української молоді Ковельщини провадив підпільну організаційну роботу, спрямовану на підготовку збройної боротьби проти окупантів України.

За дорученням проводу ОУН на початку березня 1943 року організував перехід до лав УПА всієї української міліції Ковеля. При відході з міста під керівництвом Олекси звільнили всіх в’язнів тюрми, а також невільників із табору полонених. Усі, хто за ним пішов на Скулинські хутори 28 березня 1943-го, склали першу на Ковельщині сотню УПА «Стохід». Її командиром призначили наймолодшого, але найдосвідченішого «Вовчака».

Сотня під командуванням «Вовчака» здійснила кілька переможних боїв проти німецьких окупантів і банд НКВС. Однією з найвидатніших військових операцій, здійснених за безпосереднього керівництва Олекси Шума, був замах на німецького генерала Віктора Лютце, того самого, котрого після гітлерівської партійної чистки у червні 1934-го, Гітлер особисто призначив керувати 400-тисячною «партійною армією». Шеф нацистських штурмових загонів Лютце присягнув особисто фюрерові, що виїде на Волинь і швидко розправиться з українським рухом опору, який докучав регулярній німецької армії й адміністрації на терені.

На початку травня 1943-го за даними розвідки УПА у штабі ВО «Турів» стало відомо, що на терени з інспекційною поїздкою за посиленої панцерній охорони має з’явитися нацистський генерал. Проведення військової операції провід УПА доручив «Вовчаку». 15 травня 1943 року спецзагін УПА «Помста Полісся» під командуванням Олексія Шума влаштував засідку на шляху Ковель-Брест, неподалік від села Кортеліси. У результаті короткого, але запеклого бою шефа німецьких штурмовиків генерала Лютце ліквідовано разом із його штабом.

Цікавим є факт, що на території Рейху всі газети, що вийшли з траурним повідомленням про смерть генерала, сором’язливо приховали причину смерті відомого нацистського «стратега». Зокрема, «Берлінер Ілюстрайте Цайтунґ» повідомила, що генерал Лютце начебто загинув в автомобільній катастрофі на східному фронті.

У совєтській історіографії обтічно зазначалося, що генерала Лютце ліквідували «українські партизани», і хоча жодних партизанів, крім УПА, на той час на тих теренах і близько не було  – до Карпатського рейду Ковпака лишалося ще кілька місяців.

Командир «Вовчак» також керував триденним боєм із німцями та польською допоміжною поліцією під селом Радовичі Ковельського району 8-10 вересня 1943-го. Це був один з найбільших відомих боїв УПА з німцями й їхніми посіпаками на Волині. Тоді німці підтягнули туди свої найкращі сили з добре укріпленого залізничного вузла Ковель. У тому бою брали участь дев’ять сотень УПА, понад одна тисяча повстанців, а з німецького боку — близько двох тисяч гітлерівців, котрих вогнем підтримував бронепотяг. У бою з групою «Вовчака» німці втратили 208 убитих і багато поранених, пошкодили й бронепотяг. Німецька поразка під селом Радовичі не на жарт сполохала німецьку адміністрацію міста Ковель, в якому запровадили особливий стан.

З наближенням фронту у березні 1944-го головним завданням відділів УПА було перейти без втрат лінію фронту та діяти в запіллі Червоної армії. «Вовчак» одержав завдання підготувати перехід фронту відділами УПА в південній частині ВО. Під час цієї акції хоробрий командир наткнувся на потужну колону німецьких мотоциклістів розвідки 16-ї танкової дивізії СС, яка стояла в ті часи на добре укріплених позиціях, очікуючи штурму Червоної армії. Після короткої перестрілки німці відступили, але в цьому бою був важко поранений «Вовчак».

Смерть Шума настала 20 березня 1944 року у селі Луковичі Іваничівського району, це була велика втратою для повстанського руху на Волині.

Бойові побратими поховали свого командира в селі Жашковичі, Іваничівськго райоу, Волинської області – тихо, вночі, без військових почестей, бо навколо було багато німецьких військ. Весь цей час за могилою доглядали патріоти, завдяки яким тепер відоме місце поховання Олекси Шума-«Вовчака».

Читайте також: Колишній зв’язковій УПА Ганні Зеленій виповнилося 93 роки

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром