Волинь горить: лісівники закликають не палити сухостій

31 Березня 2020, 09:30
Волинь горить: лісівники закликають не палити сухостій 553
Волинь горить: лісівники закликають не палити сухостій

Протягом двох вихідних днів на Волині – 28 випадків підпалів сухої трави і загорянь на самосівах, до гасіння яких долучалися лісівники.

Протягом 28 та 29 березня горіло майже у всіх районах нашої області: виїзди пожежної техніки та екіпажів здійснювали Володимир-Волинське, Колківське, Ковельське, Любешівське, Любомльське, Маневицьке, Поліське, Ратнівське, Старовижівське, Турійське, Цуманське, Шацьке, Прибузьке, Звірівське лісогосподарські підприємства, ДП СЛАП «Ратнеагроліс», «Локачіагроліс», «Рожищеагроліс». До ліквідації пожеж загалом було задіяно 282 працівники державної лісової охорони, пожежних екіпажів лісогосподарських підприємств, ДСНС, представників громад, залучили 30 одиниць техніки. Про це інформує прес-служба ВОУЛМГ.

«Волинь горить. Не через стихію чи погодні умови, а через людську недбалість та бездумність нанесено страшну шкоду екосистемі, де в траві живцем згоріли тисячі птахів, комах і тварин!»,  – йдеться у повідомленні.

Ще до пізнього вечора 29 березня лісівники локалізовували вогонь у  Ковельському районі.

Для локалізації цих пожеж за 2 дні лісівники в екстреному порядку облаштували незапланованих 300 кілометрів мінералізованих смуг, витратили 210 кубів води.

«Та й не це найстрашніше. Адже ніщо вже не зрівняється з масштабами завданої шкоди рослинному та тваринному світу! В результаті підпалів лише за ці вихідні не вдалося врятувати 180 га лугів, полів, берегів та самосівних молодих лісів. Проте завдяки оперативним та злагодженим діям вдалося врятувати тисячі гектарів», – інформують у прес-службі.  

«Що таке пожежі в екосистемах? Це навіть не можна назвати безвідповідальністю. Це вбивство. У вогні згорають тисячі їжаків, зайченят, плазуючих тварин, знищуються десятки тисяч кладок і місць гніздових птахів. Випалені місця пернаті залишають, а значить – йдуть від нас. Тварини і птахи дуже бояться вогню. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ», – застерігають лісівники.

Окрім того, масове спалювання листя призводить до такого забруднення атмосфери, яке можна порівняти з промисловими викидами. Погіршується самопочуття людей, загострюються деякі хронічні захворювання, особливо в осіб, які страждають на астму.

З димом у повітря вивільняються діоксини — одне з найбільш отруйних для людини речовин. Все це впливає на самопочуття, розвиток або загострення хвороб.

«Люди так бояться і намагаються зараз побороти епідемію коронавірусу. Але свідомо знищують природу – єдине, що здатне по-справжньому захистити нас від хвороб. І не задумуючись, сотнями та тисячами вбивають тих птахів та тварин, для кого поле, болото та ліс є домівкою», – йдеться у статті.

Якщо ви виявили вогонь, повідомляйте «101» або телефонуйте на номер цілодобової лінії ВОУЛМГ – (0332) 72 00 54.

Підписуйся на наш канал у Telegram: https://t.me/lutsk0

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39